Petra geeft tips voor je tuin!

Overal bloemen!

Met een mix van bloeiende planten kun je volop vlinders, bijen en andere insecten in je tuin verwelkomen.

Meters prikkeldraad… Allemaal vervangen door gemengde hagen van meidoorn, veldesdoorn en weelderig bloeiende rozen. De tuin van Petra van Heijningen wordt steeds groener en bloemrijker. En daardoor ook steeds levendiger.

Zo’n tien jaar geleden verhuisde Petra met haar gezin vanuit Nijmegen naar een woonboerderij met een lapje grond in de gemeente Bronckhorst. Een prachtige plek om te wonen en werken en vooral veel buiten te zijn. “Sinds onze verhuizing maken we ons landje stap voor stap natuurlijker en vooral ook bloemrijker. Dat is fijn voor ons – het ziet er zoveel leuker uit – én voor de vogels en insecten.”

Puttertjes & korenbloemen

In de moestuin van Tuinwaarts krijgen bloemen steeds meer de overhand.

“We zijn begonnen met de aanleg van een moestuin – met groente en (eetbare) bloemen – en een hoogstamboomgaard. De beste beslissing was het aanplanten van een gemengde haag. Die geeft ons beschutting en een levendig uitzicht. Het hele jaar door vliegen er vogels in en uit. En in het voorjaar gonst het van de bijen in de bloeiende meidoorn.”

Wildebloemenweide

“Daarnaast zijn we begonnen met de aanleg van een wildebloemenweide. Eerst een klein stukje om uit te proberen, maar dat gaan we zeker uitbreiden. Het is de plek waar we de meeste insecten zien. Ook in de borders en de moestuin ben ik nog meer bloemen gaan planten en zaaien. Nu zien we opeens puttertjes in de tuin. Zij eten van de zaden van de korenbloemen.”

Groenjournalist & tekstschrijver

Kleine parelmoervlinder op ijzerhard (Verbena bonariensis). Op de achtergrond een enkelbloemige Dahlia.

Ook het werk van Petra is groen en bloemrijk. Als groenjournalist en tekstschrijver is zij gespecialiseerd in de onderwerpen bloemen, tuinen en natuur. Ze werkt onder andere voor Staatsbosbeheer en Koninklijke VHG, branchevereniging voor groenprofessionals. Onder de naam Tuinwaarts schrijft ze een blog over bloemen en buitenleven. Als Tuinwaarts kun je haar ook vinden op Instagram.

Tips van Tuinwaarts

Laat een takkenril begroeien met bloeiende klimplanten, zoals Oost-Indische kers.

Voor Op Morgen heeft Petra zes praktische tips geschreven voor meer biodiversiteit in de tuin. Je vindt ze hieronder.

Tip 1: Zet je tuin in bloei

Tip 2: Zaai bloemen voor de bijen

Tip 3: Minder maaien, meer bloemen, bijen en vlinders

Tip 4: Overal bloemen, ook in de moestuin!

Tip 5: Tegels weggehaald? Maak er iets moois van!

Tip 6: Maak een takkenril

 

Overal bloemen!