Het Repair Café repareert je kapotte spullen

Weggooien? Mooi niet!

Repair Café Hengelo met vrijwilligers. Met in het midden Jakob Strating en Henny van Aken.

Wat doe je met een koffiezetapparaat dat het niet meer doet? Met een houten tafel of stoel waar een poot los van is? Een strijkijzer dat het niet meer doet? Of met een trui waar gaatjes in zitten? Speelgoed wat stuk is? Weggooien? Mooi niet! Het Repair Café repareert het weer samen met jou! Duurzaam, maar ook zuinig en vooral gezellig.

Henny van Aken is sinds kort één dag in de maand gastvrouw in het Repair Café in Hengelo (Gld.). Ze heet je welkom als je binnenkomt met een kapotte stoel, stofzuiger, jas, speelgoed of wat dan ook en schrijft het artikel in voor reparatie. “Alles wat kapot is, is welkom, vertelt Henny, “we proberen alles te repareren en je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Ik ben hier terechtgekomen omdat ik met mijn eigen naaimachine kwam. Die kon ik met een uurtje weer ophalen. De coördinator vroeg of ik ook gastvrouw wilde worden en zodoende zit ik hier nu één keer in de maand met veel plezier.”

Plek van ontmoeten

Jakob Strating is coördinator van Repair Café Hengelo (Gld.) en legt uit: “Het Repair Café verzorgt veel reparaties aan apparaten, speelgoed, e.d. en naaiwerkzaamheden. Daarnaast is ook de sociale functie erg belangrijk, zowel voor de gasten als de vrijwilligers. Het is een plek van ontmoeten, de koffie staat altijd klaar. Jaarlijks organiseren we ook een etentje van vrijwilligers voor vrijwilligers. Dan koken we dus zelf voor onze vrijwilligers.”

Gezellig en gemoedelijk

Iedereen is welkom en het is heel gezellig. Mensen blijven een poosje zitten en wachten tot het klaar is of ze gaan samen met de naaister of de monteur aan de slag om de kleding of het apparaat te repareren. Bij grote reparaties duurt het soms te lang en kun je ook weggaan, dan word je gebeld als het artikel klaar is. Het gaat natuurlijk om het repareren van de spullen, maar gezelligheid en gemoedelijkheid is minstens zo belangrijk.

Allesdoeners

“Het Repair Café heeft maar liefst 24 vrijwilligers: gastvrouwen, inschrijfsters, technisch medewerkers en creatieve medewerkers voor naai – en verstelwerkzaamheden”, aldus Jakob. Het zijn echte allesdoeners die hier zitten. Soms kunnen ze het niet meer maken, maar dan is er niets meer aan te doen en kan het door naar de recycling. Er zijn meestal 2 à 3 monteurs aanwezig en soms een of meer naaisters. Sommige monteurs zijn gepensioneerd, soms werken monteurs overdag gewoon en komen ’s avonds, maar ze doen het allemaal met plezier.

Kerstverlichting, Senseo of stofzuigerslang

Het zijn vooral elektrische apparaten die worden gebracht. Zoals kerstverlichting voor in de tuin, een Senseo die te weinig koffie gaf of een kapotte slang van een stofzuiger. Een mevrouw was door ziekte enorm afgevallen en voor haar worden al haar broeken ingenomen.

“Kom maar eens langs, het is hier heel gezellig en de mensen zijn heel vriendelijk!”, zegt Henny met een glimlach. Jakob besluit: “Weggooien kan altijd nog!”

Repair Cafés in Bronckhorst:

Hengelo

Kerkstraat 15 – Hengelo (Gld)

Elke 1e en 3e donderdagmiddag van de maand van 15.00 uur tot 20.00 uur geopend.

https://www.facebook.com/repaircafehengelogld/

Drempt- Hummelo – Keppel

Gezondheidscentrum Hoog-Keppel – Burg. van Panhuysbrink 1e.

1e donderdag van de maand, van 9:30 uur tot 12:00 uur.
https://swdrempthummelokeppel.nl/repaircafe/

Steenderen

De Kei – Burgemeesters Plantenplein 1 – Steenderen

De 1e zaterdag van de maand tussen 13:00 en 15:00 uur.

https://www.dekeisteenderen.nl/herstart-repaircafe-steenderen/

Vorden

Welzijn Vorden organiseert bij Kringloopwinkel De Werf.
2de zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur

https://www.repaircafe.org/cafe/repair-cafe-vorden/

Zelhem

Repaircafé Zelhem. Activiteit van De Boerderij
Elke 3e dag van de maand 14:00 tot 17:00. (Dus 3 juni is de eerstvolgende)

https://www.meedoeninbronckhorst.nl/is/product/148144/197415/invis2/repaircafe-zelhem

 

(Let op: in de zomermaanden kunnen afwijkende openingstijden gelden.)