Home » Aan de slag
Samen aan de slag voor onze toekomst en voor ons klimaat! Ben jij al enthousiast? Ga zelf aan de slag met een van de tips en kom erachter hoe je zelf groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt én doet.
Heb respect voor de natuur! Maak zo weinig mogelijk geluid, besprenkel jezelf niet met parfum en draag geen felle kleuren als je door de natuur loopt. Blijf daarnaast zoveel mogelijk op de paden lopen, zo stoor je de dieren minder en trap je bijvoorbeeld geen mos plat.
Afval brengt onmiddellijk schade toe aan de natuur, zoals sigaretten en kauwgom. Dieren kunnen hierin stikken. Ook kunnen bijvoorbeeld glasscherven grotere dieren verwonden en zelfs bosbranden veroorzaken door het vergrootglaseffect. Ander vuil, zoals plastic, doet er jaren over om af te breken. Gooi dus altijd je afval weg! Maak gebruik van de vuilnisbakken op straat of neem je vuil mee terug naar huis.
Bijna alles wat we doen stoot broeikasgassen uit: eten, het huis verwarmen, het licht aandoen, reizen. Je kan het uitstoten van broeikasgassen daarom niet volledig tegengaan, maar je kan er wel voor zorgen dat je minder uitstoot. Ga te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar je school of werk, eet producten met een eco-keurmerk en zorg voor biodiversiteit in je tuin.
Er zijn een heleboel manieren waarmee je voor meer biodiversiteit in je tuin kunt zorgen. Ten eerste is het belangrijk dat je alle chemische pesticiden en meststoffen verbant. Daarnaast kan je bijvoorbeeld een vijver aanleggen of in een hoekje van de tuin plantjes laten groeien zonder je ermee te bemoeien. Dan kunnen ze zich beter voortplanten en krijg je meer soorten plantjes.
Bij het zorgen voor meer biodiversiteit in je tuin, zou je ook kunnen overwegen om schuilplaatsen in de tuin te verwerken voor allerlei soorten dieren. Denk hierbij aan het boren van een gat in een dikke muur voor bijen of aan het installeren van een nestkastje onder het dak en/of de balkons.
In het najaar kan je met je buren en met behulp van de gemeente je wijk schoonmaken. Haal onder andere het zwerfvuil weg uit bermen, oevers en gewas. Je vermindert zo de vervuiling van ecosystemen, zoals waterlopen of braakliggende gronden. Daarnaast maak je de buurt ook nog eens veiliger voor dieren: ze verwonden zich minder aan glasscherven en stikken niet meer in het plastic.
Drinkwater gebruiken we overal voor. Helaas wordt het water niet altijd eerlijk verdeeld en wordt het ook niet in alle landen even goed beheerd. Dit heeft gevolgen voor de natuur. Let er daarom op dat je geen drinkwater verspilt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je planten te begieten met regenwater dat je hebt opgevangen in een regenton.
Door minder papier en karton te gebruiken bescherm je de bossen, beperk je het gebruik van energie en water bij de productie en zorg je voor minder afval. Veel voordelen dus! Moet je toch printen? Doe dit dan dubbelzijdig. Hergebruik enveloppen door er je boodschappenlijstjes op te schrijven, leen uitgelezen boeken uit en doe zoveel mogelijk online.
Waar veel normale cosmetica voornamelijk bestaat uit chemische middelen die niet biologisch afbreekbaar zijn (en dus schadelijk zijn voor de biodiversiteit), bestaat bio cosmetica daarentegen uit alleen maar biologische producten. Deze zijn dan ook wel biologisch afbreek en daardoor niet schadelijk voor het milieu.
Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is dat je de levensduur van je apparaten verlengt door ze te repareren, in plaats van weg te gooien. Dus gaat één van je elektrische apparaten kapot? Gooi deze niet gelijk weg, maar breng het naar de winkel voor een reparatie.
Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik bijvoorbeeld een speciale emmer met verschillende verdeelvakken zodat je de verschillende soorten afval gelijk kunt scheiden. Meer weten over afval scheiden in de gemeente Bronckhorst? Kijk op de website van de gemeente.
Ben jij iemand die zijn of haar kleding/apparaten/andere oude spullen altijd weggooit? Niet meer doen! Er zijn genoeg andere mensen die nog blij worden van de spullen die jij als vuilnis ziet. Breng deze spullen daarom naar de kringloop of verkoop ze bijvoorbeeld online.
Neem altijd je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen. Dit voorkomt dat je bij de kassa een plastic tasje moet kopen. Neem daarnaast altijd een broodtrommel en een eigen flesje mee naar het werk of naar school. Dan hoef je je brood niet te verpakken in een plastic zakje en hoef je ook geen plastic flesje te kopen.
Als je niet zeker weet of je bepaald papier kunt recyclen, kan je proberen om er een prop van te maken. Als het papier niet opgepropt blijft, maar weer in de originele vorm springt, dan kan je het niet recyclen en moet je het bij het gewone afval gooien.
Er zijn meer dan 7000 verzamelplekken in Nederland waar je kleine elektrische apparaten kan inleveren. Heb je kleine apparaten thuis die echt niet meer te maken zijn? Breng ze naar zo’n verzamelpunt, in plaats van dat je ze weggooit of dat ze nog jarenlang op je zolder blijven liggen.
Zorg altijd dat je producten koopt in een verpakking die je kunt recyclen. Voor vrijwel ieder product is een variant te vinden waarvan de verpakking te recyclen is. Kies zoveel mogelijk voor transparante en kleurloze kunststoffen en verpakkingen die bestaan uit één materiaal.
Nog beter is het, om producten te kopen die helemaal geen verpakking hebben. Dit kan vooral in de supermarkt op de groente- en fruitafdeling. Producten zoals appels zijn ook gewoon los te verkrijgen. Neem deze dan ook los mee, of neem zelf een (linnen) tasje mee waar je ze in kan doen.
De energiecoaches van het Agem Energieloket zijn opgeleid om jou op weg te helpen. Als vrijwilliger kan de energiecoach je kosteloos en vrijblijvend helpen om inzicht in je energieverbruik en je energierekening te krijgen. Samen met jou kijkt de energiecoach bijvoorbeeld naar het soort verlichting en verwarming in je huis, de hoeveelheid water die je verbruikt, de apparatuur die je gebruikt en de hoogte van je energierekening. Op basis daarvan kan de hij of zij je meteen voorzien van handige bespaartips!
Lees meer >Heb jij plannen om jouw huis duurzamer, toekomstbestendig, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Veel woningen in de Achterhoek kunnen wel een verbetering op deze aspecten gebruiken, maar deze investeringen kosten vaak (veel) geld. De provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger, toekomstbestendiger en beter worden gemaakt. Daarom bieden de provincie en een aantal gemeenten je de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van jouw huis: de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’.
Lees meer >Ben je eigenaar van een koopwoning? Dan kan je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler en met vijf typen isolatiemaatregelen.
Lees meer >Achterhoek Onderneemt Duurzaam is een project dat is opgezet door Achterhoekse Ondernemers. Ondernemersverenigingen en de gemeente werken in Bronckhorst samen om het de ondernemers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wil je meer winst maken met minder energie? Meedoen is heel gemakkelijk. Het begint met een scan die inzicht geeft in de mogelijkheden voor jouw bedrijf.
Lees meer >Ben jij huurder bij ProWonen en heb je interesse in zonnepanelen? ProWonen vindt het belangrijk dat de woonlasten voor jou als huurder, betaalbaar zijn en blijven. Daarom bieden zij bewoners de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak van hun woning te laten plaatsen.
Lees meer >Verwarm alleen ruimten waarin je op dat moment aanwezig bent en houd tussendeuren gesloten. Zo stook je niet onnodig ruimtes warm waar je toch geen gebruik van maakt en houd je de warmte beter vast. Ook door gordijnen dicht te houden voorkom je warmteverlies.
Niet thuis of ga je slapen? Zet dan de thermostaat op 15 graden. In minder goed geïsoleerde huizen moet de ketel namelijk doorwerken als je de thermostaat niet verlaagt. Zet hem daarom altijd lager als je niet thuis bent of toch zo naar bed gaat.
Schaf je een nieuw apparaat aan? Kijk ook naar de elektriciteitskosten en de levensduur van het apparaat. Apparaten die wat duurder zijn, verbruiken vaak minder energie. Zo bespaar je uiteindelijk veel geld op je energierekening en het apparaat gaat langer mee!
Veel apparaten gebruiken ook energie als je ze niet gebruikt of op stand-by laat staan. De het apparaat uit met de uitknop. Of gebruik een contactdoos met aan/uitschakelaar. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen stekkers van opladers in het stopcontact laat zitten. Dit geldt ook voor transformators van halogeenlampen. Er is altijd sprake van sluipverbruik.
Een goed alternatief voor de gloeilamp is de spaarlamp. Die verbruikt vier keer minder stroom en gaat zes keer langer mee. Nog zuiniger dan een spaarlamp is een ledlamp. Ledlampen gaan nog langer mee dan spaarlampen en zijn daarom een goede investering!
Wist je dat je beter een korte douche kan nemen in plaats van een bad? Voor een korte douche gebruik je namelijk wel 40 tot 70 liter minder water dan bij een bad. Let er verder op dat je niet langer dan vijf minuten onder de douche staat, dan bespaar je zo’n dertig liter warm water per douchebeurt.
Wil je warm eten bewaren? Laat het dan eerst buiten de koelkast afkoelen. En andersom, leg bevroren producten de avond voor gebruik in de koelkast. Door de kou die vrijkomt bij het ontdooien, hoeft de koelkast minder hard te werken. Zorg ervoor dat de temperatuur van je koelkast altijd tussen de 4 en 7 graden is. Meten of jouw koelkast de juiste temperatuur heeft?
Droog wanneer het kan, altijd je was aan de lijn. Wasdrogers zijn energieverslinders en gebruiken gemiddeld 320 kWh aan elektriciteit. Gebruik hem daarom alleen als het echt nodig is en benut dan ook de optimale capaciteit van de trommel. Je was sneller droger? Gebruik een wasdrogerbal! Het opschuddende effect van de bal zorgt ervoor dat de droger minder lang hoeft te draaien.
Koop in plaats van eenmalige batterijen oplaadbatterijen. Stroom uit een eenmalige batterij kost 380 euro per kWh, terwijl stroom uit een oplaadbare batterij maar rond de 6 euro per kWh kost. Dat is dus bijna zestig keer goedkoper!
Maak, in ieder geval jaarlijks, een overzicht van je energieverbruik. Je kan dan vergelijken of je meer of minder hebt verbruikt. Het beste kun je dit doen met een energiemeter. Hiermee meet je eenvoudig het energieverbruik van een apparaat.
De zonatalas van Bronckhorst laat je in één oogopslag zien of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Ook berekent de zonatlas wat een investering in zonnepanelen jou kan opleveren.
Bekijk de website >Heb je een elektrische auto? Dan is het goed om te weten waar je een oplaadpaal vind bij jou in de buurt. Op de website oplaadpalen.nl zie je in een overzichtelijke kaart precies waar oplaadpalen zijn bij jou in de buurt. Handig!
Bekijk de website >Wil je nog meer lezen over het besparen van energie? Bekijk de website van Milieu Centraal. Daar vind je meer handige tips waar je gelijk mee aan de slag kan.
Bekijk de website >Door bladeren en plantenresten in de winter te laten liggen, bescherm je de bodem en hebben jonge plantjes minder last van strenge vorst. Maak er een rommelhoekje van in de tuin, zodat dieren zoals egels dit hoekje kunnen gebruiken als schuilplaats. De bladeren en plantenresten vergaan uiteindelijk en vormen dan compost voor de bodem.
Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke wind te breken. In de zomer is dit prettig, omdat het dan erg koel is in de schaduw onder de boom. De schaduw zorgt voor minder verdroging van de bodem, waardoor de beplanting minder water nodig heeft wanneer het een lange tijd droog is. Daarnaast zijn bomen natuurlijk een belangrijke bron voor de productie van zuurstof.
Om hitteoverlast in de tuin te voorkomen kun je het beste aan de zonkant zonwering plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld ook door natuurlijke zonwering! Denk aan het planten van een boom of aan een beplante pergola. In combinatie met een speciale schaduwdoek zorg je voor een goede filtering van het zonlicht. Op die manier houd je het koel in huis.
Een groot deel van de zoninstraling wordt gereflecteerd door lichte materialen. Hierdoor wordt de zoninstraling niet omgezet in warmte. Wil je graag bestrating in je tuin? Kies dan voor tegels met een lichte kleur. Dit geldt ook voor kleuren op het dak en aan je gevel.
Met een groene bodem draag je bij aan het tegengaan van wateroverlast. Het regenwater gaat namelijk gelijk de grond in, in plaats van dat het via een putje naar het riool wordt afgevoerd. Daarnaast zorgen bomen en planten voor verkoeling in de zomer. Het scheelt al gauw een paar graden.
Hoe leuk is het om groenten en fruit te kunnen eten die je zelf hebt gekweekt? Leg daarom een moestuintje in je tuin aan! Een moestuintje is niet alleen leuk en lekker, het is ook goed voor ons klimaat! Regenwater wordt beter afgevoerd via het groen in de tuin.
Door een regenpijp af te koppelen van het riool wordt het rioolstelsel ontlast. Regenwater is relatief schoon en kan je nog prima gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van je planten. Het handigste is dan om een regenton te plaatsen. Deze vangt het regenwater uit de regenpijp op. Op die manier bewaar je regenwater voor perioden dat het lang droog is.
Plaats een heg of een struik, in plaats van een houting schutting. Hagen en struiken dragen bij aan een koelere tuin en omgeving: de bladeren verdampen water. Hagen hebben ook nog eens diepe wortels, waardoor ze minder last hebben van langdurige droogte.