26-04-23

Laat je tuin tot leven komen!

Tip 3: Minder maaien, meer bloemen, bijen en vlinders

Doe mee met Maai Mei Niet en laat je verrassen door de bloemen in je gazon.

Het gras begint weer lekker te groeien. Laat de maaier toch nog even in de schuur staan. Langer gras is veel beter voor de biodiversiteit. Alleen al door de bloemen die er tussen groeien. Welkom madeliefjes!

Volop leven

Langer gras heeft als voordeel dat allerlei wilde planten tot bloei kunnen komen. Ze worden niet voortijdig gekortwiekt. Denk aan madeliefjes, paardenbloemen en klaver. Deze bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Die zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels. Oftewel, je tuin komt tot leven!

Maai Mei Niet

De paardenbloem is een belangrijke voedselbron voor veel insecten.

Samen niet-maaien zet nog meer zoden aan de dijk. In de maand mei kun je meedoen met Maai Mei Niet, een actie van Stichting Steenbreek, Bijenstichting en Flora van Nederland. Gazonbezitters worden opgeroepen om enkele weken niet (of niet alles) te maaien en te kijken wat er allemaal tot bloei komt. Maak ook je buren enthousiast om mee te doen; dan kun je meteen vertellen waarom je de paardenbloemen laat staan. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl.

Klimaatbestendige tuin

Nog een reden om niet al te enthousiast te maaien: langer gras is beter bestand tegen droogte en maakt je tuin dus klimaatbestendig (door klimaatverandering komen langere perioden van droogte steeds vaker voor). Een gazon met langer gras houdt namelijk meer vocht vast. En wordt dus minder snel geel. Wat ook helpt tegen verdroging is je maaier op de hoogste stand zetten.

Tips & ideeën

  • Veel paardenbloemen? Maak er iets lekkers van!

    Maai bijvoorbeeld om de drie tot vier weken. Je kunt ook meanderend maaien, waardoor er veel variatie ontstaat tussen lang en kort gras. Alleen een paadje of speelplek kort maaien kan natuurlijk ook.

  • Bloeien er veel paardenbloemen in je tuin, dan kun je er paardenbloemengelei van maken. Dat is verrassend lekker. Ook madeliefjes zijn eetbaar. Pluk alleen op plekken waar je zeker weet dat de bloemen schoon en onbespoten zijn.
  • Combineer iets langer gras met droogtebestendige vaste planten in de border, bijvoorbeeld kattenkruid (Nepeta) en zonnehoed (Rudbeckia). Dan kun je ook in droge zomers van een prachtige tuin genieten.