07-06-23

Maak een stapelmuurtje in je tuin!

Varieer met verschillende materialen (zelfs houten stammetjes) voor nog meer variatie.

Als je tegels vervangt door planten – voor meer leven in je tuin, dan houd je al snel een hele stapel tegels over. In plaats van afvoeren kun je ze ook hergebruiken. Je kunt er zelfs iets moois van maken voor nog meer leven in de tuin.

Stapelen maar

Met oude tegels maak je bijvoorbeeld – in een handomdraai – een leuk stapelmuurtje. Naast (stoep)tegels kun je er ook oude klinkers, dakpannen en buizen in kwijt. In de tussenliggende ruimtes en spleten vinden allerlei insecten en kleine amfibieën een onderkomen. Hoe meer variatie in de materialen, hoe interessanter je bouwwerk wordt voor de biodiversiteit.

Tip!

Tijdens het stapelen kun je extra leefruimte creëren voor grotere dieren, bijvoorbeeld een overwinteringsplek voor een egel (die ’s zomers fijn de slakken in je tuin opeet).

Muurbloemen

In de ruimte tussen de tegels vinden allerlei insecten en kleine amfibieën een onderkomen.

Als een stapelmuurtje er wat langer staat, dan raakt het vanzelf begroeid met planten. Dat kun je versnellen door zelf aan te planten. Staat je stapelmuur in de schaduw, dan kun je er bijvoorbeeld varens tussen planten. Op een zonnige plek kun je uitpakken met weelderig bloeiende planten, zoals kruiptijm, spoorbloem en muurleeuwenbek. Daar komen dan ook weer insecten op af. Hoe meer bloemen, hoe meer leven rondom je stapelmuur.

Van watergoot tot kruidenspiraal

Heb je plannen om de regenwaterafvoer af te koppelen? Dan kun je met oude klinkers ook een goot maken om het regenwater naar de gewenste plek te brengen, denk aan een wadi (een verdiepte plek waar het water rustig de grond in kan zakken). Pluk je graag kruiden uit eigen tuin? Bouw dan een kruidenspiraal – een spiraalvormige bak met verschillende niveaus – waarin al je kruidenplanten perfect kunnen groeien. Veel plezier met bouwen!

Ideeën & inspiratie

  • Ook voor de noodzakelijke bestrating (terras, looppaden) kun je oude tegels en stenen hergebruiken. Niet genoeg materiaal? Tweedehands is er veel te koop en gratis af te halen.
  • Vervang de zandgrond die vrijkomt als je tegels weghaalt, door goede tuinaarde. Bedek de grond tussen de planten met een mulchlaag (bijvoorbeeld compost, bladeren of houtsnippers) tegen verdroging. Zo’n mulchlaag is ook voeding voor het bodemleven.
  • Boekentip: ‘Van tegeltuin naar jungle’ van Katja Staring. Boek uit? Zet het in de buurtbieb of geef het aan buren die wel wat inspiratie kunnen gebruiken.