05-04-23

Tips van Tuinwaarts

Tip 2: Zaai bloemen voor de bijen!

Het is nu tijd om wilde bloemen te zaaien: in de tuin of in potten op je balkon. Je kunt dan komende zomer al genieten van zoemende bijen, fladderende vlinders en van de bloemen zelf natuurlijk.

Van border tot bloemenweide

Wilde bloemen zaaien kan gewoon in de vollegrond. Zaai bijvoorbeeld korenbloem, gele ganzenbloem of muskuskaasjeskruid tussen de vaste planten in de border. Of vervang een vierkante meter gazon voor een mini-bloemenweide. Kijk ook eens in de straat. Zijn er saaie boomspiegels? Je kent ze wel, de vaak kale grond rondom straatbomen. Daarin kun je ook zaaien voor meer biodiversiteit in de buurt. Zet er eventueel een bordje bij om aan te geven dat je bloemen hebt gezaaid.

Doe mee met Nationale Zaaidag

Zaai bloemen voor de bijen op Nationale Zaaidag: 22 april (foto: The Pollinators).

Samen bloemen zaaien is nog leuker. Op 22 april is het Nationale Zaaidag. Op die dag worden overal in het land bloemen voor bijen gezaaid. Meedoen? Je kunt tussen 10 en 22 april een gratis zakje inheemse bloemenzaden ophalen bij één van de 3000 Voedselbanken voor Bijen – ook in de gemeente Bronckhorst! Kijk op voerdebijbij.nl voor zo’n afhaalpunt bij jou in de buurt. En zaai mee op 22 april!

Nog meer bloemen

Insecten vinden vooral enkelbloemige dahlia’s aantrekkelijk.

Voor nog meer variatie kun je (biologische) zomerbollen in je tuin planten, bijvoorbeeld dahlia’s, gladiolen en lelies. Wacht nog even tot de kans op nachtvorst verdwenen is, want daar kunnen deze bollen niet tegen. Vooral enkelbloemige dahlia’s (met een open hartje) zijn heel geliefd bij bijen, hommels en vlinders. Vraag ernaar bij het tuincentrum of bestel ze online bij Natural Bulbs.

Inspiratie & ideeën

  • Bloemen zaaien is leuk om samen met kinderen te doen. Laat ze beleven hoe uit zo’n klein zaadje een prachtige plant groeit.
  • Is een bloeiende biodiverse tuin niet heel erg duur? Dat valt mee! Tussen 10 en 22 april kun je gratis bloemenzaden ophalen bij een Voedselbank voor Bijen, maar je kunt ook stekjes vragen bij buren met een weelderige tuin. En langs de weg vind je steeds vaker stalletjes met plantjes (tegen een kleine bijdrage of ruilen).
  • Hou je van bloemen plukken? Plant dan een mix van enkel- en gevuldbloemige dahlia’s. Dan kun je de komende zomer prachtige tuinboeketten maken. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen!