21-03-23

Tips van Tuinwaarts

Petra van Heijningen van Tuinwaarts

Wil je iets goeds doen voor de biodiversiteit in je buurt? Begin dan – heel eenvoudig – in je eigen tuin. De komende maanden geeft Petra van Heijningen van Tuinwaarts praktische tips voor meer biodiversiteit. En daardoor ook meer leven in je tuin. Welkom bloemen, bijen, vlinders en vogels. En vergeet ook het bodemleven niet!

Tip 1: Zet je tuin in bloei

Met elke tuin – klein of groot – kun je bijdragen aan meer biodiversiteit. Vervang bijvoorbeeld een paar tegels door bloeiende planten die aantrekkelijk zijn voor insecten. Zodra de eerste bloemen verschijnen, kun je al wilde bijen, vlinders en andere insecten verwachten. Je blijft ernaar kijken!

Bloemen voor vlinders & bijen

Kleine parelmoervlinder op ijzerhard (Verbena bonariensis). Op de achtergrond een enkelbloemige Dahlia.

Welke planten kies je? Inheemse planten – die hier van nature voorkomen – zijn het aantrekkelijkst voor insecten. Voor de variatie kun je deze combineren met andere bloeiende planten. Kies bij voorkeur enkelbloemige soorten, zodat de insecten bij de nectar kunnen. Varieer ook met bloeitijden. Als je vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloemen in je tuin hebt, dan is er voldoende voedselaanbod voor vlinders, bijen en andere insecten.

Shoppen voor meer biodiversiteit

Om het je makkelijk te maken heeft kwekerij Cruydt-Hoeck 2m2-inheemse-plantpakketten samengesteld voor meer biodiversiteit in je tuin: Hoeckje Bijen, Hoeckje Vlinders en Hoeckje Schaduw. Je kunt natuurlijk ook in de buurt shoppen, bijvoorbeeld bij de biologische plantenkwekerij Aaldering De Stek in Zelhem.

Ideeën & inspiratie

  • Met een mix van bloeiende planten kun je volop vlinders, bijen en andere insecten in je tuin verwelkomen.

    Vergroen je voor- en achtertuin samen met je buren. Geen voortuin? Creëer dan geveltuintjes. De hele buurt fleurt ervan op.

  • Ook boomspiegels – de vaak kale grond rondom straatbomen – kun je beplanten of inzaaien voor meer biodiversiteit.
  • Vanaf april kun je ook zomerbollen planten, bijvoorbeeld dahlia’s. Vooral de enkelbloemige soorten zijn heel geliefd bij bijen en vlinders.
  • Vogels houden – net als insecten – meer van groene, bloeiende tuinen dan van tegeltuinen. Ze vinden er voedsel en beschutting. Hang een nestkastje op om het vogels nog meer naar de zin te maken.
  • Wil je meer weten over biodiversiteit en de levende tuin? Bij IVN Natuureducatie kun je gratis een online cursus volgen over deze onderwerpen.