Een tuin waar je energie van krijgt!

Energietuin De Langenberg

Blote voeten in het gras, het picknickkleedje uitgerold, kinderen klauteren verderop in de natuurspeelplaats. Ondertussen komt er een jogger voorbij en worden de eerste aardappels uit de moestuin geoogst. Deze plek geeft energie. Niet alleen aan de mensen die er komen genieten, maar ook letterlijk aan een heel dorp of een complete wijk. Welkom in het zonnepark van de toekomst. Welkom in de Energietuin!

De eerste Gelderse energietuin komt op De Langenberg, de oude, afgedekte vuilstortplaats bij Zelhem.

Natuur en energie hand in hand

In de Energietuin zie je niet alleen maar rijen zonnepanelen. Het is ook bij uitstek een plek waar de natuur floreert. Er komt een verscheidenheid aan begroeiing, die het terrein aantrekkelijk maakt voor allerlei soorten. Zo krijgen de planten en dieren in het gebied een steuntje in de rug. Maar er gebeurt nog veel meer.

Met Energietuinen Nederland maken we zichtbaar dat grootschalige opwek van duurzame energie ook mooi kan zijn én kan samengaan met natuur en recreatie.

Van en voor inwoners

Het project wordt uitgevoerd door De Natuur en Milieufederatie Gelderland. Deze werkt daarin samen met Wageningen University & Research. En niet te vergeten in co-creatie met de omgeving en belanghebbenden. Een uitgebreid traject van voorlichting, educatie, samenwerking en begeleiding maakt onderdeel uit van het project. Hiermee willen de Natuur en Milieufederaties de betrokkenheid onder burgers versterken en de professionaliteit van de burgerbeweging vergroten.

Meer info over de voortgang van energietuin De Langberg :Natuur en Milieu Gelderland – De Langenberg

Lees hier het verslag van de 4de ontwerpsessie: Verslag 30-1-23