115 bomen, ruim 1.000 struiken en 100 fruitbomen geplant!

Vierakker Achterhoeks kampioen bomen planten?

Al ruim drie jaar zet een actieve groep inwoners van Vierakker zich in om hun dorp groener, biodiverser en aantrekkelijker te maken. Zij doen dat onder de noemer Levend Landschap Vierakker. Eén van de activiteiten is het stimuleren van dorpsgenoten om inheemse bomen en struiken in hun tuinen en op hun terreinen aan te planten.

Diederike van Dorsten is coördinator van de werkgroep die deze actie op touw heeft gezet. Zij vertelt: “Afgelopen najaar kregen alle inwoners van de buurtschap Vierakker (125 huishoudens) een bestelformulier in de bus. Daarop konden zij aangeven voor welke bomen, struiken of hoogstamfruitbomen ze belangstelling hadden. En belangstelling was er: maar liefst 37 huishoudens stuurden een ingevuld formulier terug met hun bestelling. Dat betekent dat een derde van de inwoners heeft meegedaan met de actie van Levend Landschap Vierakker. Een resultaat waar we heel erg blij mee zijn! In totaal werden 115 bomen, ruim duizend struiken en precies honderd fruitbomen besteld. Anders gezegd: er worden deze week gemiddeld tien bomen en struiken gepoot op elk adres in Vierakker. Dat zullen niet veel dorpen ons nadoen, denken we.”

Een flinke opsteker was de ondersteuning die de Gemeente Bronckhorst aan de actie biedt. Daardoor konden de bomen en struiken gratis worden uitgedeeld. Wethouder Paul Hofman vertelt waarom de gemeente deze actie zo belangrijk vindt: “We zijn als gemeente blij met de enthousiaste werkgroep Levend Landschap Vierakker. Dit soort activiteiten dragen bij aan een mooi landschap, meer biodiversiteit en een gezonde en groene leefomgeving in onze gemeente. Doelen die we als gemeente Bronckhorst nastreven en ook hebben benoemd in onze ontwerp-omgevingsvisie. We steunen groene werkgroepen daarom graag met advies en budget om dit voor elkaar te krijgen. Geweldig resultaat in Vierakker! “

Uitdeelmiddag

De bomen en struiken werden afgelopen vrijdagmiddag uitgedeeld door agrarische natuurvereniging ’t Onderholt. Zij regelden namens de Gemeente Bronckhorst de levering van het groen. Het was de hele middag een gezellig komen en gaan van mensen die hun bestellingen op kwamen halen. En afgelopen weekend kon je in heel veel tuinen in Vierakker inwoners aan de slag zien met het poten van al dat groen. Samen werken zij aan een groen en nog plezieriger dorp!

Bosjes planten

Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om kant-en-klare bosjes te bestellen. Deze bestaan uit een mix van verschillende bomen en struiken, voldoende om een bosje van vijftig vierkante meter aan te planten. Dat klinkt misschien als niet heel erg groot, maar ook zo’n klein bosje kan al een hoop verschil maken. Vogels, kleine zoogdieren zoals egels en insecten vinden er voedsel en een schuilplaats. En in een landschap waar vooral eentonige weilanden de boventoon voeren kan een klein bosje het landschap al gauw een stuk gevarieerder, en dus aantrekkelijker maken. Winst dus voor mens en dier.

Levend Landschap Vierakker

Deze actie is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker dat in 2018 van start ging. Inwoners van Vierakker zetten zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken. In totaal zijn er zo’n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deelproject, van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen.

Het Levend Landschapconcept is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, en zij boden de eerste jaren organisatorische en praktische ondersteuning bij het opstarten van de plannen in Vierakker. Financieel werd Levend Landschap Vierakker de eerste jaren mogelijk gemaakt door de Gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland. Inmiddels is de groep zelfstandig verder gegaan met hun activiteiten.

Foto: Wethouder Paul Hofman (Gemeente Bronckhorst) poot met Diederike van Dorsten en inwoner Gerrit Huurnink een perenboom. Foto: Levend Landschap Vierakker/Bart Hiddinga