Het verhaal van Doetse uit Vorden

In de afgelopen weken organiseerde Op Morgen een leuke winactie. Inwoners van de gemeente werden opgeroepen om, samen met hun buren, de beste leukste of creatiefste bespaartips te delen met Op Morgen. Daarmee maakten ze een kans op een warm winterpakket t.w.v. 30 euro voor de hele straat*! De winactie was onderdeel van de campagne Op Morgen Energiebox.

Vanuit de hele gemeente werden verschillende tips en ideeën ingestuurd. Aan wethouder Paul Hofman en het bespaarteam van Op Morgen de taak om de winnende straat te kiezen. Na hun beraad, kwam de Deldenseweg in Vorden als winnaar uit de bus. De bespaartips werden ingezonden door Doetse Huizinga. Wethouder Paul Hofman: “Van alle inzendingen zijn deze bespaartips het meest innovatief. Mooi om te zien hoe zij actief bezig zijn met het besparen van gas en opwekken van duurzame elektriciteit.”

Isoleren en zonnepanelen

Doetse Huizinga heeft een vrijstaande woning in het buurtschap Delden, in het buitengebied van Vorden. Hij is al jaren actief bezig met het verduurzamen van zijn huis: “Zeven jaar geleden hebben we het voorhuis aangepakt en energiezuinig gemaakt. Vloer, muren en plafond zijn geïsoleerd, we hebben een nieuwe CV-installatie en een houtkachel voor de warmte.” Ook wordt er veel duurzame energie opgewekt met zonnepanelen: “We hebben 19 zonnepanelen laten monteren met een opbrengst van maximaal 4800 kWh per jaar. Hierdoor leveren we soms wel meer dan 1200 kWh per jaar terug. Hiervoor krijgen we een vergoeding van gemiddeld negen cent.”

 

Gasverbruik vermindert met infraroodpanelen

“Onze volgende wens was om het gasverbruik omlaag te brengen. Na de verbouwing verbruikten we nog ongeveer 1600 kuub per jaar. We hebben toen een infraroodpaneel geïnstalleerd in de ruimtes waar het lekker warm moet zijn. Dat is de werkkamer, slaap- en studeerkamer en de badkamer. In deze drie ruimtes hebben we een infraroodpaneel gemonteerd van 500 Watt,” vertelt Doetse. Het voordeel van de panelen is dat het aangenaam warm is in deze ruimtes terwijl de CV op 18,5 graden staat. Verder gebruikt de familie tijdschakelaars om te zorgen dat de ruimtes op het juiste moment warm zijn. Doetse vertelt over het resultaat: “Ons gasverbruik is hierdoor met 600 kuub per jaar verlaagd. We verbruiken nu ongeveer 1000 kuub. De infraroodpanelen werken op de elektriciteit die we zelf opwekken met onze zonnepanelen.”

Reactie van het bespaarteam

Het bespaarteam van Op Morgen is enthousiast over de innovatieve ideeën. Rick Boerkamp vertelt: “Een infraroodpaneel wordt nog wel eens vergeten. Hiermee bespaar je zeker energie in de ruimtes waar je niet zo lang verblijft. De panelen geven snel stralingswarmte af en dat voel je gelijk. De radiator hoeft minder hard aan te staan en daarmee bespaar je op de stookkosten!”

 

Zelf aan de slag met infraroodpanelen om je huis te verwarmen?

Bekijk de tips van Milieu Centraal

*De winactie was geldig voor iedereen uit de straat die de gratis Op Morgen Energiebox had aangevraagd.