De Groene Draad timmert flink aan de weg!

Nieuw bestuurslid Mirjam Ganzevles popelt om aan de slag te gaan

De Groene Draad timmert dit jaar flink aan de weg.  De bedrijvige Energiecoöperatie uit Bronckhorst heeft een missie: actief iets doen tegen klimaatverandering! Begin dit jaar is in Varssel een buurtbijeenkomst georganiseerd over het besparen van energie. In maart ging de vlag uit, want toen is een tweede zonnepanelen-project voltooid op het dak van boerderij De Roodheuvel in Toldijk. In het voorjaar was het tijd voor bezinning op nieuwe projecten. Voorzitter Gerard Oud heeft toen de leden gepolst of men interesse had om actiever te worden. Dat heeft resultaat gehad! Inmiddels telt de Groene Draad 80 leden, zijn er drie commissies opgericht en staat Mirjam Ganzevles als nieuw bestuurslid te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Reden genoeg om met Mirjam het gesprek aan te gaan.

Duurzaamheid rode draad

“Duurzaamheid is wel de rode draad in mijn leven”, lacht Mirjam. “Zo ben ik ook in contact gekomen met de Groene Draad. We doen als gezin mee met het zonnepanelenproject van De Groene Draad bij boerderij De Roodheuvel en ’t Zelle. Wij wekken met onze eigen zonnepanelen namelijk niet genoeg energie op, omdat we veel bomen rondom ons huis hebben.“

Door de bomen het bos niet zien

Mirjam is tijdens de ledenvergadering in oktober benoemd tot secretaris. In die rol gaat ze zich ook bezighouden met communicatie. “Communicatie en informatie zijn ontzettend belangrijk”, aldus Mirjam. “Heel veel mensen willen wel verduurzamen maar weten niet goed hoe. Soms is het heel ingewikkeld en zie je door de bomen het bos niet meer. Die mensen zou ik graag willen helpen. Helpen met het maken van keuzes. Vooral over hoe kun je energie kunt besparen.”

Dorps Energie Plan Vorden

“Gerard Oud en ik mogen verder voor Vorden een Dorps energie Plan opstarten”, vertelt Mirjam. De gemeente wil namelijk energieneutraal worden. Daarvoor worden nu Dorps Energie Plannen gemaakt. In een Dorps energie Plan (DEP) onderzoeken inwoners, ondernemers en gemeente Bronckhorst samen wat ze kunnen doen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Superleuk om nu ook samen met mijn dorpsbewoners en belanghebbenden in Vorden aan de slag te gaan! We pakken dit trouwens samen op met Energie Coöperatie Vorden en Dorpsbelang Vorden.”

Doen wat nodig is

“Ik ben ook actief voor Energie Coöperatie Vorden (ECV). Gewoon omdat ik vind dat je moet doen wat nodig is”, zegt Mirjam enthousiast. “Met de ECV  was ik betrokken bij het zonnepark op de waterzuivering ’t Hoge in Vorden. In Veldwijk hebben we een energiebesparingsmiddag georganiseerd. De Groene Draad en Energie Coöperatie Vorden zoeken tegenwoordig heel erg de samenwerking, dus het bijt elkaar niet.”

Naoberschap

Mirjam is afkomstig uit Deventer, maar woont al sinds 17 jaar op een prachtig plekje in het buitengebied van Vorden. Mirjam: “Ik woonde heel fijn in Deventer en had het daar goed naar mijn zin, maar dit huis in Vorden kwam langs en toen was ik meteen verkocht. We wonen in de oude jachtopzienerswoning van Herman Olthof. Hij was in de jaren vijftig van de vorige eeuw jachtopziener in een groot gebied van het Galgengoor. Heel bijzonder vind ik in deze buurt de naoberschap die we ervaren. De (oorspronkelijke) boeren zijn onze buren en ook al denken we over sommige dingen anders, het zijn allemaal hartstikke leuke en lieve mensen. Als je ze nodig hebt, dan zijn ze er gewoon voor je.“

Druk in de weer voor volgende jaar

Voor 2024 staat er al het een en ander op de planning. “We zijn al druk in de weer voor volgend jaar”, geeft Mirjam aan. ”Begin volgend jaar organiseert ECV samen met de Groene Draad een bijeenkomst over energiebesparing in buurtschap de Wildenborg in Vorden. We vragen aan mensen hoe we hen het beste kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld zijn met het organiseren van een gezamenlijke inkoop. Stel dat 10 mensen hun dak willen isoleren, dan kunnen ze dat samen uitbesteden. Zo’n opdracht is aantrekkelijker voor een aannemer en goedkoper voor de mensen.“

“En natuurlijk zoekt De groene Draad ondertussen in Bronckhorst verder naar mogelijkheden om zonne-energie op te wekken!”,  besluit Mirjam.

Meedoen?

Logo Energiecoöperatie de Groene DraadWil je lid worden van de Groene Draad en ook meehelpen? Je bent van harte welkom! Het maakt niet uit waar je woont in Bronckhorst.

Meer informatie over de Groene Draad en het lidmaatschap vind je op: https://www.de-groenedraad.nl/