Lida Jolij-van Tongeren krijgt Duurzame Ster 2022

Lida van Tongeren was sprakeloos toen wethouder Wilco Pelgrom haar dinsdagmiddag 8 november de duurzame ster 2022 overhandigde. Ze is uitgeroepen tot Duurzame Ster van 2022, vanwege haar grote inzet voor alles wat groeit en bloeit, in het bijzonder vlinders.

Inspirerend voorbeeld

Lida krijgt de Ster onder meer vanwege haar voortdurende inzet voor de natuur en de biodiversiteit in de gemeente. Ze heeft aan de Banninkstraat in Hengelo een vlindertuin aangelegd voor inheemse vlinders en bijen en is een trouwe teller voor de vlinderstichting. Lida is daarnaast deelnemer bij de groep Natuur op Bekveld (NOB), die kleur brengt in de gemeente door o.a. het inzaaien van bloemen langs de wegen, voornamelijk op het Bekveld om insecten te ondersteunen.  Ook is zij samen met de Bleijke groep actief in het park de Bleijke, een park met veel bijzondere, mooie bomen. Een trekpontje voor kinderen, picknickplekken, en andere natuurspeelplekken. In het park is de groep ook actief bezig om de biodiversiteit te verhogen.

Oase voor vlinders en insecten

“Onze vlindertuin bestaat nu 22 jaar. Ik begon met de tuin windluw te maken. De meeste insecten houden niet van een winderige vlakte. Dus hebben we er een wal omheen aangelegd, gemaakt van snoeiafval. En daarachter inheemse struiken gepoot, zodoende hebben we minder last van het spuiten van het akkerland om ons heen. Vervolgens hebben we fruitbomen gepoot en inheemse planten ingezaaid. Inmiddels is de tuin een oase in het akkerbouwgebied om ons heen. De achteruitgang van de vlinders is dramatisch en kunnen wij alleen niet stoppen. Om toch nog iets te doen kweek ik ook vlinders op.”

“Ecologisch bermbeheer is noodzakelijk, omdat het vaak de enige verbindingszone is tussen de gebieden waar nog meer insecten voorkomen. Veel soorten wilde bijen en vlinders kunnen namelijk niet verder dan 100 à 200 meter vliegen. Daarom zijn deze verbindingen zo belangrijk.”

Inheemse planten voor je tuin

Als tip geeft Lida mee dat je vooral niet te netjes moet tuinieren. “’Kassigheid’ is de dood in de pot voor de natuur. Zet alleen inheemse planten in de tuin, die zijn ook sterker. Laat koekoeksbloemen, boterbloemen, klaversoorten, duizendblad, stinkende gouwe en paardenbloemen gewoon staan. Veel planten bij de grote tuincentra doen vaak meer kwaad dan goed. Ondanks het logo ‘bijvriendelijk’, zijn ze vaak behandeld met insecticiden.”

Op kop in de tuin

“Als kind zat ik al op kop in de tuin. Waar ik echt blij van kan worden: als er een bijzondere vlinder in de tuin vliegt, zoals een koninginnenpage of een kleine parelmoervlinder. Voor liefhebbers heb ik voor een vrije gift voor de Vlinderstichting“ zaad van inheemse planten beschikbaar. Je kunt trouwens ook donateur worden van de Vlinderstichting.  Verder zou ik mij graag in willen zetten om de steenwoestijn op het industrieterrein te vergroenen.“

Duurzame Ster

De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding van de gemeente Bronckhorst voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor was niet mogelijk. Winnaars van de Duurzame Ster dragen bij aan het klimaat van morgen!

De speciale stertegel voor Lida Jolij-van Tongeren wordt op vrijdag 11 november om 12.30 uur bij het gemeentehuis onthuld. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de tuin van Lida? Groepen kunnen op afspraak de tuin bezoeken. Mail daarvoor naar info@op-morgen.nl.