Het verhaal van Martijn en Quirine uit Hengelo

In Bronckhorst zijn enthousiaste inwoners actief aan de slag met het besparen van energie. Tijdens de Duurzame Huizenroute openen zij de deuren van hun duurzame huis. Vanwege corona is het dit jaar een digitaal kijkje achter hun voordeur. Ook Martijn en Quirine uit Hengelo delen hun ervaringen en tips.

In 2015 kochten Martijn Bos en Quirine Dekker uit Driebergen een oude boerderij aan de Slotsteeg in Hengelo Gelderland. Dat bood hun de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een all electric, ‘nul op de meter’-woning. “Bij nieuwbouw is er toch geen andere optie?”, vindt Martijn. “Wij zijn immers verantwoordelijk voor deze aarde. En als je nu ‘nul op de meter’ bouwt, dan blijft je woning ook in de toekomst goed verkoopbaar.”

VIDEO: Bekijk hier de ‘nul op de meter’-woning van Martijn en Quirine!

Na de koop van de boerderij moesten Martijn en Quirine de keuze maken: de oude boerderij helemaal slopen of verbouwen tot energieneutrale woning? Om recht te doen aan de historie van de boerderij zochten ze contact met de familie Weenink, die de boerderij tot het laatst hebben bewoond. Het advies: “direct slopen!” Dat gebeurde dan ook, maar de woning werd wel zorgvuldig gestript en de bruikbare onderdelen werden bewaard voor later gebruik. Zo bleef er toch nog iets van de oude boerderij over. Nadat het hele huis gestript was, ging het tegen de grond. En daarmee ontstond de ruimte om een energiezuinige ‘Lofthome‘ te realiseren.

‘Lofthome’

Het concept van de Lofthome is ontwikkeld door FutureHomeConcepts, in samenwerking met Hardeman Systeembouw en KBVV Archtitecten. De Lofthome van Martijn Bos en Quirine Dekker werd casco opgeleverd. Daarna kon het huis naar eigen inzicht en in samenwerking met lokale bedrijven verder worden afgebouwd. Het bedrijf Itho Daalderop, ontwikkelaar en producent van innovatieve verwarmings-, ventilatie- en watersystemen in Tiel, hielp Martijn en Quirine hierbij. In de woning is o.a. isolerend triple glas, een water-water warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen aangebracht. Ook is een buffervat van 7.500 liter in de grond verwerkt, waarmee regenwater kan worden opgevangen en gefilterd voor het gebruik van de wc en de douche. “We zijn meerjarig verzekerd van geringe energiekosten en we hebben een toekomstbestendig huis”, vertel Martijn Bos. “Door de water-water warmtepomp is de woning het gehele jaar door zeer comfortabel”. Het enige nadeel? “We missen wel een open haard in huis”, concluderen Martijn en Quirine.

“We zijn meerjarig verzekerd van geringe energiekosten en hebben een toekomstbestendig huis.”

Hebben Martijn en Quirine met hun ervaring ook tips voor anderen met dezelfde wensen? “Bepaal een einddoel (in ons geval gasloos en Bijna Energie Neutraal (BENG)) en toets daar je investeringen aan. Zorg er dus voor dat de investeringen van nu het einddoel op langere termijn niet in de weg staan”, adviseert Martijn.

Nul op de meter

Lofthuus Berkenkamp is een zogenoemde ‘NOM-woning’: Nul Op de (energie)Meter. Hoe Martijn en Quirine dit hebben bereikt, lees je hier in een handig overzicht, geschreven door Martijn.

Publicaties

In de Gelderlander stond op 3 augustus 2016 een uitgebreid artikel over de woning van Martijn Bos en Quirine Dekker.
Daarnaast is er in MijnMagzine een interview geweest, dat kun je hier lezen.

VIDEO: Duurzaamste huis van Nederland

Lees meer verhalen van de Achterhoekse Duurzame Huizen Route >