Het verhaal van Jos en Hanneke uit Wichmond

Jos van Ommen werkt met vol enthousiasme aan het verduurzamen van een jaren ’50 woning. Zo wil hij samen met zijn vrouw van zijn pensioen gaan genieten in een huis dat van het aardgas af is.

Gaat het lukken, in 2020 verhuizen? Hanneke van Ommen durft het nog niet met zekerheid te zeggen. Samen met haar man Jos van Ommen is ze al sinds 2015 bezig met het verbouwen van hun toekomstige woning in Wichmond. Ze wonen nu nog in Rotterdam, dus het meeste werk gebeurt in de weekenden.

Jaren ’50 woning

Het huis is een ‘bouwfondswoning’ uit de jaren ’50. “Het is een ontwerp van bureau Klein uit Groningen”, vertelt Jos. “De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met een bloemkozijn en rond de voordeur zit een betonrand, wat heel kenmerkend is voor de jaren ’50. De uitbouw aan de achterkant is iets jonger: jaren ’70. Het hele huis was van oorsprong niet geïsoleerd.”

Maar inmiddels is het huis helemaal nageïsoleerd: onder andere met houtwolisolatie (Gutex Thermoflex) in het dak en aan de binnenzijde van de gevels. “Dit materiaal houdt werkelijk de zomerhitte tegen, waar steenwol en glaswol dat nauwelijks kunnen”, vertelt Jos. Verder is de spouwmuur gevuld met Supafill van Knauf en de vloer geïsoleerd met meerlaagse isolatiefolie (Isobooster) op de bodem van de kruipruimte. In de badkamer zijn de muren nog aangevuld met 2 cm dikke bouwplaten van polystyreen hardschuim. Dit materiaal is waterdicht en geeft bovendien extra isolatie. Bijna alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe draaikiepramen met HR++-glas.

Duurzaam verwarmen

Voor verwarming hebben Jos en Hanneke gekozen voor een speksteenkachel. Deze kachel hoeft maar 1 tot 2 uur per dag opgestookt te worden. Het speksteen neemt hierbij zoveel warmte op dat, nadat het vuur uit is gegaan, de kachel nog 24 uur warmte afgeeft. De kachel heeft voldoende capaciteit om de hele begane grond te verwarmen. Daarnaast gaan Jos en Hanneke met infraroodpanelen verwarmen.

Duurzaam is voor Jos en Hanneke overigens meer dan alleen energiebesparing. Zo hebben ze overal lijnolieverf gebruikt in plaats van traditionele verf. En het regenwater proberen ze zoveel mogelijk op te vangen en her te gebruiken. En valt er meer water dan ze zelf kunnen gebruiken, dan zorgen ze dat het de bodem in kan trekken (en dus niet het riool in verdwijnt).

Energiecoöperatie

Maar liefst 40 pv-panelen, dat is waar Jos en Hanneke zich voor aangemeld hebben bij de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker. Deze panelen leveren straks zo’n 8.000 kWh aan groene, duurzame stroom.
Geen gas, alleen groene stroom. Die is nodig voor de huishoudelijke apparaten, led-verlichting, de decentrale ventilatie met warmteterugwinning (fresh-r van architect Kristinsson), koken op inductie, infraroodpanelen én voor de elektrische doorstroomverwarmers voor het warme water. Waarbij in de badkamer een deel van de warmte uit het douchewater weer wordt teruggewonnen (q-blue). Zo is aan alles gedacht. Want zoals Jos het aangeeft: “Het is een mooie hobby, die bovendien het milieu ten goede komt”.

Kennis en informatie

Jos en Hanneke hebben veel kennis en informatie opgedaan bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. “De grootste duurzaamheidswinkel van Nederland”, volgens Jos. Goede informatie is volgens hem heel belangrijk, want er zijn ook veel indianen actief als het gaat om verwarming, isolatie en ventilatie.

Bekijk de video