Het verhaal van Familie Hartemink uit Halle

In Bronckhorst zijn enthousiaste inwoners actief aan de slag met het besparen van energie. Tijdens de Duurzame Huizenroute openen zij de deuren van hun duurzame huis. Vanwege corona is het dit jaar een digitaal kijkje achter hun voordeur. Ook de familie Hartemink uit Halle deelt hun ervaringen en tips.

Voor Jan Hartemink is het een kick om zoveel mogelijk ‘gratis’ energie te benutten. Toen hij in 2014 met zijn gezin verhuisde naar een oude boerderij in Halle, zocht hij alle mogelijkheden hiervoor grondig uit. Dat hij daarnaast een beetje handig is, heeft hem ook geen windeieren gelegd.

VIDEO: Bekijk hier hoe de familie Hartemink zoveel mogelijk ‘gratis’ energie benut!

Hoogstaande zonne-energie

Direct na de verhuizing ging familie Hartemink op zoek naar de beste oplossing voor zonnepanelen. Deze wilden ze liever niet op het dak van hun boerderij plaatsen vanwege het aangezicht. “We hebben gezocht naar goede mogelijkheden voor grondopstelling”, vertelt Jan. “Helaas bestond het grootste deel van het aanbod uit aluminium bakken waar geen wind en dus koeling onderdoor kan.” Daarom ontwikkelde Jan samen met zijn schoonvader een aluminium constructie met grondbuizen die op hoogte gesteld kunnen worden. “Erg handig voor plaatsing in de wei: de schapen kunnen er gewoon onderdoor!”. Dit systeem heeft Jan niet voor zichzelf bewaard, maar is nu onder andere te koop bij EVO in Doetinchem en te bewonderen bij Kasteel de Kelder in Doetinchem.

In totaal heeft familie Hartemink 60 zonnepanelen aangeschaft: 40 in 2014 en nog 20 erbij in 2018. Met een beetje handigheid en deugdelijke materialen heeft Jan ze grotendeels zelf kunnen installeren. “Ik heb uitgerekend dat ik onze hoogwaardige zonnepanelen hierdoor al in zo’n 3 jaar terugverdiend heb!”

Zuinig

Al die ‘gratis’ stroom is voor Jan en zijn gezin geen reden om energie te verkwisten. Ze kozen bijvoorbeeld voor de aanschaf van een infrarood paneel voor in de keuken.

“Zo hoeven we ’s morgens voor we naar het werk gaan niet het hele huis te verwarmen en hebben we in de keuken toch direct een heel behaaglijke temperatuur.”

Ook isolatie was een punt van aandacht. Want wat niet weglekt, hoeft je ook niet aan te vullen. De vorige bewoners hadden de binnenmuren al geïsoleerd, maar Jan heeft veel aan na-isolatie gedaan, onder andere bij de vloeren en de zolder. “Kies bij het isoleren voor krimpvrije pur”, tipt Jan. “Hierdoor voorkom je dat er later opnieuw kieren ontstaan”. Kunststof kozijnen, HR++ glas, kierafdichting en tochtstrippen hebben er verder voor gezorgd dat de familie Hartemink zuinig met de opgewekte energie omgaat.

Dankzij een energiedisplay in de hal zijn ze bovendien veel bewuster van alle energie die gebruikt wordt. “Dan kijk ik er ’s avonds op weg naar boven op en zie ik ineens een verbruik van 300 Watt”, haalt Jan aan als voorbeeld. “En dan schiet me te binnen dat de grondwaterpomp nog draait.”

Van het gas af

Om de woning levensbestendig te maken, ging familie Hartemink daarnaast op zoek naar alternatieven voor de CV ketel. “We hebben stad, land en internet afgelopen voor reviews en advies”, weet Jan te vertellen. Uiteindelijk hebben ze de – best spannende – overstap gemaakt naar lage temperatuur verwarming. “We hebben Jelle Pierik uit Meddo in de armen genomen voor het leveren en installeren van de warmtepomp. Je kon meteen horen dat hij precies wist waar hij het over had. Dat vonden we erg prettig, want we zien in consumentenprogramma’s als Kassa dat er ook veel prutsers en ondeugdelijke producten op de markt zijn.”

Lees meer verhalen van de Achterhoekse Duurzame Huizen Route >