Basisschool De Kraanvogel is Duurzame Ster 2021

Basisschool De kraanvogel uit Kranenburg is uitgeroepen tot Duurzame Ster van 2021. Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid overhandigde de Duurzame Ster aan de directeur en de leerlingen, omdat de school goed duurzaam en klimaatbestendig bezig is. Zo koppelde de school de totale verharding (het dak van het gebouw en het buitenterrein) af van de riolering, waardoor minder schoon regenwater wordt vermengd met vuilwater. Het groene schoolplein draagt bij aan de biodiversiteit en fungeert als natuurlijke speel- en ontdekplek. De school heeft het vignet ‘gezonde school’, voorziet in schoolfruit en stimuleert het drinken van kraanwater. Ook heeft de school een eigen moestuin. De speciale stertegel is  10 november bij het gemeentehuis onthuld.

De Kraanvogel geeft het goede voorbeeld

Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid: “Basisschool De kraanvogel geeft het goede voorbeeld op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Niet alleen leren de leerlingen al jong om bewust om te gaan met hun omgeving en het klimaat, de school draagt deze visie ook uit naar de rest van de gemeenschap van Kranenburg.”

Het klimaat verandert. De stijging van de gemiddelde temperatuur brengt extremer weer met zich mee. Toenemende hoosbuien, lange periodes van droogte, hitte en de gevolgen van overstromingen: het raakt iedereen. De gemeente Bronckhorst wil samen met inwoners, ondernemers en het waterschap de gevolgen van de klimaatverandering in beeld brengen. Door tijdig maatregelen te nemen kunnen we de gevolgen beperken. De school levert daar al een mooie bijdrage aan.

Wadi, nestkastjes, moestuin…

Het regenwater van het dak en het plein wordt opgevangen in een aangelegde wadi achter de school, die ook een natuurlijke speelplek voor de kinderen is. Er hangen veel nestkastjes rondom de school en de leerlingen planten en verzorgen hun eigen groente in de schoolmoestuin. De opbrengst van de verkoop gaat deels naar een goed doel. Als gezonde school met een eigen sportdocent stimuleert de school sport en bewegen. De leerlingen krijgen veel uren bewegingsonderwijs en de school sluit actief aan bij diverse lokale sportverenigingen en -evenementen. Uiteraard gaan ze daar zoveel mogelijk op de fiets naar toe. Ook maken de leerlingen samen met Kranenburgs Belang jaarlijks de kern van Kranenburg schoon tijdens de Landelijke Opschoondag.

Duurzame Ster

De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor was niet mogelijk.

Winnaars vorige jaren

Het is de vijfde keer dat de Duurzame Ster wordt uitgereikt. Vorig jaar ging de eretitel naar Carel de Vries, omdat hij zich al jaren met veel tijd en aandacht inzet voor het verduurzamen van de landbouw. In 2019 ging de Ster naar Het Steenders Landschap voor haar inzet voor het verbeteren van het landschap rond Steenderen en het herstellen van de biodiversiteit. In 2018 ging de Ster naar energiecoöperatie Wichmond-Vierakker. Zij kregen de ster omdat ze als eerste energiecoöperatie in de gemeente de motor achter het postcoderoosproject en inspirator voor andere energiecoöperaties zijn geweest. In 2017 ging de Ster naar Gaby Koenders, vanwege haar enorme inzet voor solarpark de Kwekerij in Hengelo en Zonkracht Hummelo.