31-10-23

Duurzame Ster 2023 voor Biozon!

BioZon gefeliciteerd!

Energiecoöperatie BioZon is uitgeroepen tot Duurzame Ster van 2023. Op 30 oktober overhandigde wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid de Duurzame Ster aan bestuursleden Bennie Wisselink en Miguel Mendes de León vanwege hun grote inzet voor de overgang naar duurzame energie in de gemeente Bronckhorst. De leden van energiecoöperatie BioZon zijn sinds januari 2019 actief in de energietransitie. Op de voormalige stortplaats de Langenberg zetten zij stortgas om in duurzame elektriciteit. Sinds 2022 werkt BioZon ook samen met andere gebruikers en omwonenden aan het ontwikkelen van een energietuin op de Langenberg. De energiecoöperatie is daarmee een inspirerend duurzaam voorbeeld.

Stortgas De Langenberg

Door afbraak van organische resten in afval ontstaat schadelijk stortgas. Het afvangen en benutten van stortgas levert daarom veel winst voor het milieu op. Met een stortgasinstallatie onttrekt BioZon het stortgas aan De Langenberg en zet het om in elektriciteit.

Wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid: “Energiecoöperatie BioZon is een prachtig initiatief en een voorbeeld van de kracht van samenwerken. Met hun inzet voor de omgeving van de Langenberg én de leden maken zij Bronckhorst een stukje duurzamer.”

Van en voor leden

De huidige leden van BioZon produceren met de gasmotor veel meer groene stroom dan zij samen nodig hebben. Zij leveren een deel van de groene stroom via de Agem gemeentelijke energie bv (Age) aan de Achterhoekse gemeenten. Sinds januari 2023 doet Biozon mee met een landelijke pilot met het zogenaamde ‘zelfleveringsmodel’. Daarbij leveren zij zelf duurzame stroom aan de leden. Sinds 2022 werkt BioZon samen met andere gebruikers en omwonenden aan het ontwikkelen van een energietuin op de Langenberg. Het plan is om op een deel van de Langenberg een zonnepark realiseren, waarbij inwoners financieel mee kunnen doen. Het wordt daarmee 100% lokaal eigendom.

Duurzame Ster

De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor was niet mogelijk. De speciale stertegel is op 30 oktober om 15.00 uur bij het gemeentehuis onthuld.

Winnaars vorige jaren

Vorig jaar ging de eretitel naar Lida Jolij-van Tongeren vanwege haar inzet voor biodiversiteit. Basisschool De Kraanvogel, Carel de Vries, Het Steenders Landschap, energiecoöperatie Wichmond-Vierakker en Gaby Koenders kregen eerder al de duurzame Ster overhandigd.

Wil je meer weten van BioZon? Kijk dan op: https://biozon.nu/