12-01-24

Achterhoek Nieuws onderzoekt droogte

Droogte in de Achterhoek: een groot probleem

Je zou het niet zeggen met dit extreem natte weer, maar droogte is een groot probleem. Zeker in de Achterhoek. Dit is namelijk het allerdroogste gebied van Nederland. Journalist Guus Helle van Achterhoek Nieuws verdiept zich in dit probleem.

Regen, regen, regen

Dit laatste maanden zijn veel records verbroken. Nog nooit is er zoveel regen gevallen. Het lijkt of er geen probleem is met droogte. Maar, klimaatwetenschappers voorspellen dat we natte winters èn droge zomers krijgen. Dat betekent veel schade door natte winters, maar nog veel meer schade door droge zomers.

Droge zomers

De laatste paar jaren hebben we al enorm droge zomers gehad. Met alle gevolgen van dien. Natuur, landbouw, landschap en woonomgeving worden steeds harder getroffen door droogte. Beken staan droog, prachtige beukenlanen worden verwoest, gras en mais drogen uit, huizen verzaken en Vitens waarschuwt voor een drinkwatertekort.

Regenwater bewaren

Foto van Ginopress bv

Niets doen is geen optie. Het probleem is dat de zandgronden in de Achterhoek het water niet vasthouden. Daarom is het belangrijk het regenwater langer te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld door de beken ondieper te maken. Een eerste succesvolle proef daarmee is al gedaan met de Baakse Beek in Vorden en Ruurlo. Maar dit is niet enige dat moet gebeuren. Droogte is een ingewikkeld probleem. Zo zijn er veel partijen betrokken die allemaal goed moeten samenwerken.

Achterhoek Nieuws duikt in de droogte

Achterhoek Nieuws wil de komende maanden dringende vragen over droogte beantwoorden. Waardoor is de Achterhoek zo droog? En wat zijn oplossingen om de droogte tegen te gaan? Guus Helle geeft in dit eerste artikel een heldere en zeer interessante inventarisatie van het droogteprobleem in de Achterhoek.

Lees het hele artikel op: https://www.achterhoeknieuws.nl/nieuws/landbouw/473916/droogte-in-de-achterhoek-na-vier-natte-jaren-is-iedereen-het-