11-01-23

Samen energie besparen in Veldwijk

In Veldwijk, het buurtschap ten noorden van Vorden, staan vele oudere vrijstaande woningen. Veelal in het fraaie buitengebied. Energiebesparing is hier een hele uitdaging. Behaaglijk wonen en leven, met stijgende energierekening en klimaatverandering? Een beste opgave, waar je niet alleen voor hoeft te staan. Zeker niet in Veldwijk!

Helpende hand

Een aantal bewoners in Veldwijk biedt buren nu een helpende hand. Dit doen ze op een buurtbijeenkomst over energie, samen met deskundige organisaties als energiecoöperatie Vorden, energieloket Agem en gemeente Bronckhorst.

Energiek noaberschap

Kom langs op zaterdag 28 januari bij deze eerste buurtbijeenkomst over energie! Je krijgt handige informatie over energiebesparing. Ook kun je over jouw situatie praten met energieadviseurs en -coaches. Bijvoorbeeld over subsidies, energieleningen en problemen bij energiekosten. De gemeente staat er met de Op Morgen Mobiel om advies en tips te geven over het besparen van energie.

Een mooie start om samen werk te maken van energiebesparing en elkaar te helpen met energiek-noaberschap. Bovendien krijgt iedereen een attentie mee naar huis om meteen te kunnen besparen.

Wat staat er op het programma?

  1. Kleine maatregelen (Wat is effectief en hoe pas je het toe?)
  2. Investeringen (Hoe isoleer je een ouder, vrijstaand huis?)
  3. Financiering (Subsidie, gezamenlijk inkopen, hulp bij problemen)

En een speciaal klimaatverhaal door onze Veldwijker troubadour-verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink.

Voor de portemonnee én ons klimaat

Energiebesparing kan op vele manieren en hoeft niet moeilijk te zijn. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk energie te verbruiken; een graadje minder en verstandig gebruik van elektrische apparaten. En heb je de Cv-ketel al op 60 ingesteld? Standaard staat die vaak veel te hoog.

In de alledaagse praktijk zijn bewoners zeer creatief en zelfredzaam bij kleine maatregelen die weinig tot niets kosten. Bijvoorbeeld om beter te isoleren: een tochtstrip, brievenbusborstel of een gordijn bij een koude voordeur. Alle beetjes helpen, voor de portemonnee én ons klimaat.

Zet zaterdagmiddag 28 januari vast in je agenda!

De bijeenkomst is zaterdag 28 januari vanaf 13 uur (programma start om 13.30 uur en duurt ca. 2 uur) op:

De Vijfsprong
Reeoordweg 2
7251 JJ Vorden
(kruising Enzerinckweg-Galgengoorweg)

Kom en bespaar mee!

Aanmelden is niet nodig (maar voor de organisatie wel prettig).

Vragen over de bijeenkomst of uw deelname? Mail of bel ons en de organiserende buren (Martien Pater, Willem Drok, Ton Swagten, Mirjam en Peter Ganzevles) doen hun best om te helpen.

energiebesparenveldwijk@gmail.com of 06-51016685

Vlag van de Nederlandse gemeente Bronckhorst