voor een beter klimaat!
voor een beter klimaat!
Hoe ziet een tuin die aangepast is aan het klimaat er eigenlijk uit? En wat kun je zelf doen? We gaan op zoek naar een praktisch voorbeeld. Martin en Marianne uit Steenderen hebben een prachtige tuin. De tuin is aangelegd met aandacht voor insecten en dieren en is ook beter bestand tegen regen en droogte. Want zo legt Martin uit: ‘We hebben nu al te maken met extreme buien, hitte en droogte. Dit raakt ons allemaal. Op een simpele manier kun je in de tuin al veel doen voor het klimaat. We zullen met elkaar moeten proberen de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, dat kan de overheid niet alleen.’
Er staan in hun tuin veel verschillende soorten vaste planten, bomen en struiken. Ze planten vooral dingen die ze gewoon mooi vinden. Wel zijn het ‘inheemse’ planten, dat zijn planten uit Nederland, die goed gedijen op de Achterhoekse zandgrond. De tuin ziet er door alle verschillende planten en bloemen niet alleen prachtig uit, maar in de zomer verkoelt het vele groen heerlijk en op de bloemen wemelt het dan van de insecten. Voor de vogels zijn verschillende vogelhuisjes opgehangen. Dat trekt wel wat katten, ‘maar ja, dat is dan maar zo’. Nu het herfst is, laten ze de planten afsterven en het blad liggen. Een robuuste tuin, waar egeltjes schik mee hebben. Die zien ze in de herfst regelmatig rondstruinen tussen het afgevallen blad.
De traditioneel aangelegde buxustuin in de voortuin is eruit gehaald vanwege de buxusmot, die vrat alles op. Ze willen niet spuiten, dus dan maar meebewegen met de natuur en er andere planten neergezet. De buxusmot is trouwens ook een verschijnsel van het veranderende klimaat, geeft Martin aan.
Waar toch bestrating ligt, is gekozen voor waaltjes. Waaltjes zijn smal en hebben grotere voegen, zodat het regenwater gemakkelijker weer in de grond kan lopen. In die tuinprogramma’s op tv zie je dat veel tuinen helemaal verhard worden met grote tegels. Dat is in de zomer superheet en als het hard regent kan het water nergens naar toe. Martin: ‘We proberen het water vast te houden. Zo loopt een deel van onze regenpijp van het dak naar een put in onze tuin. Dat water gebruiken we om de planten water te geven. Op sommige plekken hebben we infiltratieplekken gemaakt, dat is simpel een gat in de grond met grind gevuld waardoor het regenwater ook de grond in loopt. Het water in de vijver heeft ruimte om te stijgen en te dalen. Zo houden we regenwater vast voor drogere tijden.
Wil je ook aan de slag? Met enkele aanpassingen maak je jouw tuin ook klimaatvriendelijker.
Enkele tips van Martin en Marianne: