Zonnepanelen op dak boerderij de Roodheuvel Toldijk

Gerard Oud is voorzitter van energiecoöperatie de Groene Draad uit Hengelo (gld.) Het is een jonge, bruisende coöperatie, die als doel heeft duurzame energie op te wekken. Dat doen ze door zonnepanelen op het dak van een ander te plaatsen. De coöperatie heeft nu zo’n 60 leden en dit jaar is met succes  een eerste project afgerond. Op het Landgoed ’t Zelle zijn 200 panelen aangelegd die energie leveren voor 25 huishoudens.

Boerderij Roodheuvel klaar voor zonnepanelen

Ondertussen staan alle seinen op groen voor een volgend project van de Groene Draad. De Roodheuvel is een biologisch melkveebedrijf in Toldijk. Zij hebben ook een boerderij in Linde (Vorden). Op de boerderij in Toldijk  worden 258 panelen geplaatst, die energie leveren voor maar liefst 35 huishoudens. Gerard Oud vertelt: “Liander heeft akkoord gegeven, de Rijkssubsidie is geregeld en de offerte van de installateur is binnen. De leden krijgen binnenkort alle informatie en de ledenovereenkomst. Begin volgend jaar kunnen we dan starten met de aanleg”.

Zonnepanelen op dak in de buurt

Gerard Oud legt enthousiast uit: “Het is in feite heel simpel. Boeren met grote schuren of bedrijven met een grote hal stellen hun dak beschikbaar voor zonnepanelen. Mensen uit de directe omgeving kunnen lid worden van de Groene Draad en certificaten kopen. Daar betalen we de zonnepanelen mee. De opgewekte energie wordt aan de energieleverancier verkocht. Met de dakeigenaar spreken we een vergoeding af voor het beschikbaar stellen van het dak. De leden dragen zo bij aan het opwekken van groene energie èn ontvangen winst uit de opbrengst. Kortom een win-winsituatie.“

Niet alleen opwekken, ook besparen

Het gaat echter niet alleen om het opwekken van zonne-energie bij de Groene Draad. Gerard Oud: “De overstap naar het gebruik van duurzame energie is maar een deel van het verhaal”. Samen met de gemeente, Agem en de andere energiecoöperaties in Bronckhorst willen we mensen in beweging krijgen om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid. Dat gaat dan vooral om energiebesparing. Goed advies is daarbij heel belangrijk, bijvoorbeeld van een energiecoach van Agem. Ook de website van milieucentraal geeft veel nuttige tips.”

Wil je meedoen?

Logo Energiecoöperatie de Groene DraadEr doen al veel leden mee met het realiseren van zonnepanelen op het dak van de Roodheuvel, maar er is nog ruimte voor nieuwe leden. Heb je interesse om mee te doen met dit project? Dat kan. Er is alleen één voorwaarde: je moet wel binnen de postcoderoos wonen met als kern postcode 7255. Dan krijgt het project namelijk subsidie. De prijs per certificaat wordt binnenkort bekend gemaakt.

Meer info vind je op: www.de-groenedraad.nl

Energiecoöperaties in Bronckhorst

De Groene Draad is een van de negen energiecoöperaties in de gemeente Bronckhorst. Deze coöperaties leveren op buurtniveau een bijdrage aan de energietransitie. Meer info hierover vind je op: https://www.bronckhorst.nl/lokale-energie-initiatieven