22-05-23

Week zonder afval

Van maandag 22 mei tot en met zondag 28 mei 2023 gaan we met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien.

Wil jij minder weggooien? Doe mee kleine veranderingen in je dagelijkse leven! Zo voorkom je een heleboel afval.

Kleding

De kledingindustrie veroorzaakt veel vervuiling. Het zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de internationale lucht- en scheepvaart samen. Het is vaak gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en met hoge milieukosten in de landen waar de productie plaatsvindt. Ook gaat het snel stuk, waardoor je weer iets nieuws moet kopen én het vaak niet meer tweedehands verkocht kan worden.

Dus: koop niets nieuws, maar combineer je eigen items tot een nieuwe look. En zorg dat ze zo lang mogelijk goed blijven – door ze op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Als ze je niet meer passen kun je ze weggeven aan iemand die ze wel aankan.

Zwerfafval

Heb jij al een leuke herbruikbare beker en een bakje voor je eten? Dat zorgt namelijk voor minder zwerfafval. Jaarlijks gebruiken we in Nederland meer dan 7 miljard plastic bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik – dat is ruim 19 miljoen per dag! Hieronder vallen bijvoorbeeld meer dan 80.000 wegwerpbekers op treinstations en in treinen.

Koop tweedehands

Een nieuw mobieltje, die mooie salontafel of de puzzel voor je neefje… zo’n 12% van de CO2 die je als huishouden uitstoot, komt door kleding en spullen. Het kost namelijk energie en grondstoffen om die te maken en te vervoeren. Per stuk valt het misschien mee, maar we kopen nogal wat.

Wat je hiertegen kunt doen? Van tweedehands je eerste keus maken! Zo hebben producten een veel langer leven en hoeft er minder nieuw te worden gemaakt.

Repareer je kapotte spullen

Veel mensen gooien hun kapotte spullen meteen weg. En dat is zonde. Voor veel producten, zoals meubilair of mobiele telefoons, zit de impact in het maken ervan. Zo lang mogelijk met je spullen doen, zorgt ervoor dat je geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Dat scheelt impact. Repareren is dus belangrijk! Repareer daarom je kapotte spullen, bijvoorbeeld in het repair café!

Met kleine veranderingen verspil je al minder grondstoffen en CO2, geniet je meer van wat je hebt én bespaar je ook nog eens geld. Kijk voor meer tips op: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/week-zonder-afval