voor een beter klimaat!
voor een beter klimaat!
Al vanaf de laatste eeuwwisseling worden er tulpen aan de Hardsteestraat in Toldijk gekweekt en verkocht. Eerst onder de naam IJsseltulp en sinds enkele jaren is het de stek van Biotulips, een kwekerij van biologische tulpen. Drijvende kracht achter deze bijzondere tulpenkwekerij zijn Jordi en Sandra Wesselink.
De familie Wesselink is al sinds mensenheugenis verbonden aan dit mooie stukje grond in Toldijk. Met hun kinderen zijn Jordi en Sandra hier al de zesde generatie. Opa Wesselink had op deze twee hectare een klein, gemengd boerenbedrijf met koeien, varkens en kippen. Toen opa stopte met het boerenbedrijf kwam er een mogelijkheid voor een nieuwe invulling. De oude stal werd gesloopt en de kas voor de tulpen werd gebouwd. Wel met hulp van vader, die (hoe handig) als timmerman de kost verdiende. Jordi vertelt: “Mijn broer Arjan ging in Emmeloord naar school en kwam daar in contact met tulpenteelt. Hij is toen op ons ouderlijk huis een tulpenkwekerij begonnen onder de naam IJsseltulp. Ik vond dit interessant en hielp hem mee.”
IJsseltulp kweekte gangbare, dus niet biologische tulpen. Het bedrijf werd vooral door broer Arjan gerund. Hij begon klein met tulpenbroeien, dat is het van bol tot bloem kweken van een tulp. De tulpen werden rechtstreek aan de klant verkocht via een emmer vol tulpen langs de kant van de weg, met een bakje voor het geld. Van lieverlee werd het steeds drukker. Zo was er op een gegeven moment hulp nodig bij de verkoop van de tulpen. Ook werd het assortioment tulpen uitgebreid.
In 2004 is broer Arjan met IJsseltulp verhuist naar Empe. De ouders van Jordi woonden toen nog op de boerderij en Jordi woonde met zijn vrouw Sandra in Ede. Ede beviel goed en het plan was om de boerderij te verkopen en bij de tulpenkwekerij van broer Arjan in Empe te gaan werken. De boerderij bleek echter een fantastische plek te zijn om hun kinderen te laten opgroeien. Zo zijn de plannen veranderd. Jordi lacht: “Van het opgroeien in een plattelandsgemeente word je nooit slechter. Ik ben blij dat ze hier kunnen opgroeien. Hier kunnen ze lekker vrij rondrennen en buiten spelen.” Dus verhuisden Jordi en Sandra naar Toldijk. Eerst nog bij vader en moeder Wesselink in, totdat deze in een kleinere woning in Steenderen gingen wonen.
De tulpenkwekerij was dan verhuisd, maar de schuren, de kas en alle materialen waren er nog. “Daar moeten we iets mee doen”, bedacht Jordi zich, “maar dan wil ik wel wat anders gaan doen”. Het bleek dat er maar één biologische tulpenteler was in Nederland. Een groter bedrijf dat zich vooral richt op de export. Wel zijn er diverse kleinere kwekerijen/pluktuinen die ook biologische tulpen aanbieden, maar deze worden buiten in de vollegrond gekweekt. De keuze was gemaakt en Biotulips zag het licht als biologische tulpenkweker. Dat wil zeggen het kweken van tulpen voor de bloem en niet voor de bol. Ook biologische bollentelers zijn trouwens dun gezaaid in Nederland. Zo wordt er op ruim 10.000 hectare tulpenbollen geteeld, maar slechts 30 hectare daarvan is biologisch.
“In 2022 hebben wij aangeklopt bij Skal en onze kwekerij laten omschakelen naar biologisch. Datzelfde jaar mochten wij onze tulpen als biologisch gecertificeerd verkopen. We hebben nu buiten ook nog een stukje land in omschakeling (zie afbeelding onderaan de pagina). Dat wil zeggen dat we daar van gangbare landbouw veranderen naar biologische. Deze omschakeling duurt 24 maanden. Dit alles onder controle van Skal. Daarna mogen we onze bloemen ook daar biologisch noemen. Op dit stukje grond willen we andere soorten bloemen gaan telen, zoals gladiolen, dahlia’s en zonnebloemen. Zo kunnen klanten ook vanaf eind april tot het eind van de zomer genieten van biologische veldboeketten en biologische bloemen uit de pluktuin.”
Het kweken van biologische (tulpen)bollen is best lastig geeft Jordi aan. Vooral door het hoge risico. Jordi: “Zo hebben we een heel nat voorjaar gehad en dat veroorzaakte veel schimmels op de het gewas, maar je mag geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dus we hebben een veel kleinere oogst gekregen. Ik vind het onderscheid tussen biologisch en gangbare tulpen eigenlijk een beetje strikt. Belangrijk is dat je van elkaar leert. De gangbare teelt is al hard bezig om minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Daar zit zeker al ontwikkeling in, maar je kunt de wereld niet in één dag veranderen. Ik denk dat we ons dichter naar elkaar toe gaan bewegen en dat het verschil op den duur vervaagt.”
Het tulpenseizoen start elk jaar op 20 januari met Nationale Tulpendag en dat loopt door tot Pasen. De kweek van de tulpen begint al in september. Jordi legt uit: “In september komen de nieuwe bollen binnen en die krijgen bij ons een temperatuurbehandeling. Eerst worden ze in een warme ruimte van zo’n 20 graden geplaatst. Daarna leggen we elke week een deel van de bollen in de koelcel, om zo de winter na te bootsen. Na 13 weken kunnen ze worden opgeplant om wortels te krijgen. De tulpen zijn op bakken geplant en komen zo vanuit de koelcel in de kas. Voor de tulpenbol breekt in de kas de lente aan, met een lekkere temperatuur van 15 à 16 graden. Na 25 dagen staat de tulp in bloei en is hij klaar voor de verkoop.”
“Wij verkopen nog steeds rechtstreeks aan de klant. Een groep mensen komt echt speciaal voor de biologische tulpen. Een ander deel komt voor de tulpen, maar niet speciaal omdat ze biologisch zijn. We hebben natuurlijk ook bloemenwinkels benaderd voor de verkoop van onze biologische tulpen. In aanvang waren zij enthousiast, maar als puntje bij paaltje komt kiest de klant vanwege de prijs toch voor de niet-biologische tulpen. Wel leveren we aan biologische winkels. Daar weten klanten dat ze iets meer betalen voor biologische tulpen.”
“Tulpen zijn een prachtig product om te verkopen! Het leuke is dat wij direct reacties van de klanten krijgen. Dat zie je niet als je de bloemen via de veiling verkoopt. Iedereen wordt blij van tulpen en mensen reageren altijd enthousiast”, besluit Jordi lachend.
Meer weten over Biotulips? Kijk op www.biotulips.nl