Het verhaal van David en Esther uit Vierakker

De droom van David en Esther was het bouwen van een energieneutraal huis. Hun zon-energiehuis is nu een plek waar ze vooral erg fijn wonen. “Zon-energiehuis”, noemen David en Esther hun huis in Vierakker. Zij is milieukundige in een academisch ziekenhuis, hij ICT-manager in de energiesector. Samen hadden ze een duidelijk doel voor ogen: een duurzaam en energieneutraal huis. Aan de start van de bouw in december 2010 ging zeker twee jaar vooraf, van plannen maken en zich verdiepen in de techniek. Maar daarna ging het snel: al na vijf maanden was hun bijzondere houtskeletwoning klaar.

Houtskeletwoning

De houtskeletwoning bestaat uit zoveel mogelijk duurzame materialen. De woning is voorzien van maximale isolatie in het dak, de muren en de vloeren. In de ramen zit driedubbele beglazing. Daarnaast is de woning volledig kierdicht.
Het huis is op de zon georiënteerd. In de winter komt via de open zuid-oostgevel veel zonlicht binnen. “Hierdoor maken we optimaal gebruik van de directe warmte van de zon. Het verlies van energie wordt maximaal beperkt”, zo vertellen David en Esther. In de zomer wordt de zon juist buiten gehouden door het dakoverstek. Bovendien heeft de architect in zijn ontwerp speciale buiten-zonwering geïntegreerd, in de vorm van houten luiken. Deze luiken geven het huis ook een bijzondere uitstraling.

Duurzame technieken

De warmte van het afgevoerde douchewater wordt teruggewonnen door een verticale warmte-terugwinbuis in de wand. Het ventilatiesysteem werkt ‘vraaggestuurd’ met CO2-gestuurde roosters. Daardoor wordt alleen geventileerd in dié vertrekken waar het nodig is. Zo gaat er zo min mogelijk aan warmte via ventilatie verloren.

De opwekking van energie gebeurt door panelen op het dak: pv-panelen voor de elektriciteit en thermische panelen voor de zonneboiler. De warmte van de thermische panelen wordt opgeslagen in een buffervat met 2000 liter water. Deze warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming én voor het verwarmen van vers water. Het grootste deel van het jaar, van april tot en met oktober is de zon krachtig genoeg en is geen andere warmtebron nodig. Alleen in de winter moet de bodemwarmtepomp in bedrijf komen om het buffervat op temperatuur te houden. “Voor de warmtepomp zijn drie diepteboringen gedaan van 100 meter,” vertelt Esther.

In evenwicht

“We hebben een heel fijn huis om in te wonen, en we hoeven niets aan de energieleverancier te betalen, we krijgen zelfs geld terug!” vertellen Esther en David trots. “We wilden energiebalans realiseren waarbij verbruik en opwekking netto in evenwicht zouden zijn, maar over een heel jaar genomen wekken we meer energie op dan we gebruiken.”

Esther en David wilden een duurzaam en energieneutraal huis realiseren en dat is ze gelukt: “Met bewezen technieken hebben wij ons huis beter dan energieneutraal kunnen maken.” Ze zijn er best trots op. “Het is wel belangrijk om zelf ook kennis op te doen,” geven ze nog mee. “Verdiep je in de techniek, zodat je mee kunt denken met de aannemer.”

Bekijk de video