voor een beter klimaat!
voor een beter klimaat!
Chris Buijk is energiecoach in de gemeente Bronckhorst voor Energieloket Achterhoek. Hij helpt als vrijwilliger mensen om de energierekening lager te krijgen. “Begin 2016 zag ik een oproep van het Energieloket in Contact en daarop reageerde ik. Ik stond helemaal achter de doelstelling om in 2030 energie neutraal te zijn. Al wordt dat misschien niet gehaald, je moet de lat wel hoog leggen. Ook thuis was ik al bezig met energie besparen.“
Chris legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Ik ontvang een aanvraag voor een gesprek over energie besparen via het Energieloket. Dan neem ik contact op met de aanvrager om een afspraak te maken. Meestal duurt zo’n gesprek een uur, soms iets langer afhankelijk van de vragen. Het gesprek is gratis en op de persoonlijke situatie van de mensen afgestemd. Dat staat hoog in het vaandel van het Energieloket: een persoonlijke aanpak en de tijd nemen voor de mensen.“
“Mensen hebben tegenwoordig meer behoefte aan hulp door de hoge energieprijzen. Het gesprek begint altijd met de vraag waar ze het gas en de elektriciteit voor nodig hebben. Mensen weten vaak niet of ze veel of weinig energie verbruiken. Dus dan pakken we de jaarrekening erbij. Op basis van de energielasten gaan we inschatten of ze aan de hoge of aan de lage kant zitten. Het gasverbruik valt meestal mee, maar het elektriciteitsverbruik is vaak boven het gemiddelde. Gaandeweg komt het gesprek dan op waar het aan kan liggen. Het is trouwens een verschil of men kinderen heeft of niet. Pubers willen bijvoorbeeld nog wel eens lang douchen.”
“Energie besparen heeft vooral te maken met je gedrag. Alle kleine beetjes helpen en het loont altijd. Stap 1 is daarom niks verspillen en bijvoorbeeld in ruimten waar je niet veel bent de thermostaat dichtdraaien. Dat is niet zo moeilijk en zulke kleine dingen kunnen al groot effect hebben. Dan pas kijken we naar andere maatregelen. Natuurlijk heeft iedereen eigen wensen wat comfort betreft. Dus we bespreken ook wat jij belangrijk vindt. Zelf hoef ik geen vaatwasser, maar meestal wil men deze graag houden. Dat is emotie en daarover ga ik niet in discussie”, lacht Chris.
“We lopen daarna samen alle apparaten langs. Gebruik bijvoorbeeld je wasmachine zo vol mogelijk en op lage temperaturen. Zorg er bij een koelkast en vriezer voor dat het rooster onderaan en de bovenkant vrij is, zodat de warmte weg kan. Ik ben eens bij iemand geweest die om de twee weken ijs moest bikken van de vriezer. Het bleek dat de klep niet goed sloot, omdat de vriezer niet waterpas stond. Een kokend water kraan is een luxe en kost energie. Heb je een boiler op zolder voor heet water, dan duurt het vaak even voordat het warme water beneden is. Een kleine boiler onder het aanrecht kan dan een oplossing zijn. Ook een vijver- of aquariumpomp kost wat. Een vijverpomp van 100 watt die elke dag aan staat kost al gauw 200 euro per jaar. Je kunt een tijdklok nemen om hem ’s nachts en in de winter uit te zetten.“
“Je kunt het verbruik zelf simpel checken. Voelt het apparaat warm aan? Dan kost het veel energie. Zoals opladers en ‘stand-by‘ dingen. Ik heb eens bij iemand het hele huis doorgelopen. Hij verbruikte ontzettend veel energie. Het bleek dat hij op zolder drie laptops en printers op ‘stand by‘ had staan en dat 24 uur per dag. Dat is eenvoudig op te lossen door apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt.“
Chris heeft voor zijn vrijwilligerswerk al veel ervaring opgedaan met energie besparen. Hij heeft 34 jaar bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gewerkt. Na de eerste oliecrisis in 1972/1973 wilde men daar besparen op de energiekosten. ”Ik werd als werktuigbouwkundige aangesteld om te bedenken hoe we dat konden doen. Wat ik met andere techneuten allemaal verzon werd daadwerkelijk uitgevoerd mits we de kosten binnen vijf jaar konden terugverdienen. Daarin waren we best vindingrijk. Mijn hoop is daarom nu gevestigd op de huidige jongere generatie. Mijn idee is dat zij met creatieve ideeën gaan komen.”