Het DorpsEnergiePlan in Vorden is een jaar geleden gestart en nadert zijn afronding. Wat is er allemaal gebeurt in het afgelopen jaar?
Uitgevoerde acties in de wijken
- In drie wijken zijn huis-aan-huis-bezoeken uitgevoerd. Het Jebbink was de derde wijk die we bezocht hebben na de Wildenborch en de Brinkerhof.
- De duo’s van een buurtbewoner en een energiecoach hebben informatie gegeven over subsidiemogelijkheden en tips. Daarnaast is zo een beeld gevormd van het isolatieniveau van woningen.
- Deze herfst zijn twee huiskamergesprekken gevoerd. Hierbij ontvangt iemand zijn buren en een expert om over een bepaald onderwerp te spreken en kennis te delen.
- In het buitengebied spraken 12 mensen over zonnepanelen en hoe je de zelfopgewekte energie zo goed mogelijk kunt benutten.
- In het dorp kwamen 17 buren bijeen om te bespreken welke isolatiemaatregelen voor hun type woning het meest effectief zijn.
Werkgroepen
De werkgroepen zijn op 17 april gestart en hebben hun conclusies en ideeën tijdens een bijeenkomst op 25 november aan elkaar gepresenteerd.
Deze input vormt de basis voor het eindrapport DorpsEnergiePlan Vorden.
Verduurzaming
Deze groep heeft gesproken over energiebesparing als grote bijdrage aan de fossielvrije warmtetransitie. Welke isolatiemaatregelen genomen moeten worden om je huis straks aardgasvrij te kunnen verwarmen. Want wat je bespaart hoef je immers niet op te wekken!
Opslag en warmte
Er lijken mogelijkheden te zijn voor kleinschalige collectieve warmte opwek: miniwarmtenetten. Daarmee kun je met een aantal woningen bijvoorbeeld een grond-warmtepomp realiseren. Dat lijkt beter dan dat iedereen een eigen lucht-warmtepomp aan de gevel heeft hangen.
Er zijn diverse mogelijkheden voor de opslag van stroom en warmte onderzocht. Energie overdag opslaan om in de nacht te gebruiken en zomers opslaan om dat in de winter te gebruiken is een hele uitdaging. De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het lijkt daarom goed hier blijvend met een groep aandacht voor te hebben. Of een van de opties nu al kan worden toegepast wordt in de volgende fase onderzocht.
Opwek
Welke mogelijkheden zijn er in Vorden om duurzame energie op te wekken? Hiernaar heedft de werkgroep Opwek gekeken. In hoeverre uitvoering gegeven kan worden aan een van de opties onderzoeken we in de volgende fase.
Participatie
Op welke wijze kunnen we zo veel mogelijk Vordenaren betrekken bij de energietransitie? Ook deze vraag zal elke keer opnieuw gesteld worden. We kunnen mensen gebruiken die hier uitvoering aan willen geven.
Met de Kompaan gaan we een aantal ideeën uitwerken om jongeren te betrekken bij de energietransitie.
Afronding en vervolg
De conclusies en aanbevelingen verwerken we in het DorpsEnergiePlanVorden. Dit eindrapport zal deze winter gepresenteerd worden. Alle belangstellenden zijn daarbij welkom.
Het DEPVorden is natuurlijk niet het eind, maar juist het begin van het proces. Tijdens de presentatie zal de gemeente de eerste aanzet geven tot de volgende fase: het uitwerken van de adviezen en waar mogelijk uitvoeren.
Wil u een bijdrage leveren aan de uitvoering? Dan kun u zich aanmelden