10-11-23

Extra geld beschikbaar voor slecht geïsoleerde woningen

Nieuw: Isolatie Subsidie Achterhoek

Woningeigenaren in de Achterhoek met een slecht geïsoleerde woning kunnen extra geld krijgen om hun woning te verduurzamen. Ook Bronckhorst doet mee aan de subsidieregeling Isolatie Subsidie Achterhoek (ISA). Het gaat om woningen met een energielabel D, E, F, of G en met een WOZ waarde tot maximaal € 429.300,-.

Wethouder Emmeke Gosselink de gemeente Bronckhorst zegt daarover: “We willen graag dat huishoudens energie gaan besparen door te isoleren. Met deze subsidie kunnen we je financieel ondersteunen voor het treffen van isolatiemaatregelen aan je woning. Zo maken we met elkaar Bronckhorst een stukje duurzamer.”

Subsidies

Copyright: Pixabay – dank aan MVOPro

De ISA is ontwikkeld door Energieloket Achterhoek samen met de Achterhoekse gemeenten. Woningeigenaren kunnen gebruikmaken van één van de volgende subsidies:

Doe-het-zelf aanpak. Je krijgt maximaal € 750,- om zelf aan de slag te gaan met verduurzamingsmaatregelen in de woning

Isolatietrein. Je krijgt maximaal € 1.000,- voor een vaste isolatiemaatregel die in samenwerking met aangesloten lokale ondernemers worden aangeboden, zoals dakisolatie of glasisolatie.

Maatwerkaanpak. Je krijgt maximaal € 4.000,- aan subsidie en wordt daarbij voor een groot deel ontzorgd. Een adviseur neemt je dan mee in de mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn.

Aanvragen van de ISA

Woningeigenaren kunnen de ISA aanvragen via Energieloket Achterhoek. Energieloket is hét aanspreekpunt voor subsidieregelingen en leningen voor woningisolatie in de Achterhoek. Meer informatie over wanneer en hoe de subsidie kan worden aangevraagd volgt in november. Isolerende maatregelen die in 2023 al zijn uitgevoerd komen ook voor de ISA in aanmerking. Je kunt de subsidie dan met terugwerkende kracht aanvragen.

Natuurvriendelijk isoleren

Onlangs deed de Raad van State een uitspraak over vleermuisonderzoek bij isolatie. Voordat gebouwen geïsoleerd worden, is nu onderzoek nodig naar voorkomende faunasoorten in het gebouw. Deze uitspraak heeft gevolgen voor de mate waarin inwoners en bouwbedrijven isolatie kunnen uitvoeren. De Achterhoekse gemeenten onderzoeken samen met het Energieloket naar een oplossing voor deze uitdaging. Tot er een oplossing is gevonden zal de ISA geen spouwmuurisolatie stimuleren. Voor de isolatietrein wordt nog gezocht naar een andere geschikte isolatiemaatregel, waarschijnlijk glasisolatie (HR++).