Het duurzame huis van Wieze en Mariëtte

Kleine dingen kunnen al veel resultaat opleveren!

Wietze en Marriëtte wonen sinds maart 2020 met dochters Rozemarijn van 8 en Veere van 6 in een gezellige woning in Vorden. Wietze is afkomstig uit Dieren, maar woonde met Marriëtte in Utrecht toen het oosten van het land toch begon te trekken. Wietze vertelt: “‘Onze familie woont hier in de buurt en dat vinden we belangrijk. Ook wilden we een duurzaam huis en dat was hier sneller mogelijk. We wilden in eerste instantie zelf een huis bouwen, maar dat was vrij moeilijk wat betreft bouweisen van de gemeente. Toen zijn we gaan zoeken naar een onderhoudsvriendelijk huis dat we eenvoudig konden aanpassen aan onze duurzame wensen. We hebben meerdere huizen bekeken. Eén woning was bijvoorbeeld net voorzien van een nieuwe gasleiding en cv installatie. Dan is het erg zonde als wij alles er weer uit gaan slopen. We hebben uiteindelijk een vrij standaard twee-onder-een-kap gekocht uit bouwjaar 1984. Het is degelijk gebouwd en heeft spouwmuren. Dit huis bood ons de kans het helemaal naar eigen idee aan te passen.“

Gestript, geïsoleerd en gasleiding weg

“In februari 2020, net voor de eerste coronalockdown, kregen we de sleutel. Eind maart zijn we erin getrokken. We hebben eerst zelf alles gestript en daarna geïsoleerd. De meeste muren hebben houten voorzetwanden gekregen. Hout is minder kwetsbaar dan stucwerk en dat is voor ons wel praktisch. Waar dat niet aan de binnenkant kon, is aan de buitenkant isolatie aangebracht. De houten panelen aan de buitenkant hebben we vervangen door kunststofpanelen met isolatie. Inderdaad kunststof, het blijft namelijk altijd een afweging tussen het soort materiaal dat je gebruikt en de levensduur en het vereiste onderhoud”, aldus Wietze.

“We hebben HR++glas met Argongas geplaatst en ventilatie en vloerverwarming aangelegd.  De vloerverwarming gebruikt in de zomer koud water, dus dan koelt het lekker. Ook hebben we een warmtepomp en 15 zonnepanelen geïnstalleerd. We hebben geen gasleiding meer, die is helemaal weg. De voormalige garage hebben we verbouwd tot een extra woonruimte. Hier hebben we een lage-temperatuur-convector opgehangen en daar zijn we erg tevreden over. Op de betonnen vloer (zonder kruipruimte) hebben we isolatiefolie,  duurzame isolatiekorrels en een kurkvloer aangebracht om de kou vanuit de grond tegen te houden.”

Volgende keer anders

“We hebben zelf allerlei informatie opgezocht, dingen goed vergeleken en keuzes gemaakt. Toch zou ik nu wel enkele zaken anders doen. Zo hebben we de buitenunit van de warmtepomp op het houten dak van de voormalige garage geplaatst. Dat houten dak fungeert nu een beetje als een klankkast”, lacht Wietze. “En de warmtepomp is voor de verwarming én het warme water. Achteraf gezien zou ik ze scheiden, want nu moet je soms langer wachten voordat de verwarming het doet. Dat had gekund door grotere buffervaten te nemen voor het bewaren van warm water.“

Blij met ecostoof en neveldouche

“Waar we heel tevreden over zijn is het elektrisch koken, dat is met de kinderen heel veilig. Ook maken we gebruik van een ecostoof ofwel hooikist. Je kookt je eten kort en zet het dan weg in de ecostoof. Door de warmte gaart het vanzelf. Dat scheelt wel een half uur koken per keer. Als je 200 keer per jaar kookt dan bespaar je 200 x 0,5 uur is 100 uur koken à 1 tot 1,5 kWh per uur. Dus reken maar uit, dat scheelt 100 tot 150 kWh per jaar en het kost geen enkele moeite. Wat dat betreft leveren kleine veranderingen al veel op. Waar we ook tevreden over zijn is onze neveldouche. Deze geeft geen straal, maar een nevel. Dat bespaart niet maar een beetje warm water: er gaat 3 liter per minuut door deze douchekop, tegenover 14 liter bij een gewone en 20 liter bij een regendouchekop.

“Maar het belangrijkste is toch zuinig en duurzaam leven”, voegt Marriëtte toe. “Zo hebben we de verwarming niet hoger dan 18 graden en douchen we niet meer elke dag.”

Subsidie en duurzaamheidslening

Om de verbouwing in goede banen te leiden is een aannemer ingehuurd. De technische installaties, de elektra en het sanitair zijn door verschillende bedrijven en vakmensen geïnstalleerd. Wietze: “We hebben veel kunnen bekostigen met subsidie (één keer voor na-isolatie en één keer voor zonnepanelen en warmtepomp. Dat hebben we geregeld via het energieloket. Wat betreft subsidies is het belangrijk dat je alles goed documenteert. Je moet foto’s voor, tijdens en na het klussen maken. Voor de warmtepomp, de zonnepanelen en de na-isolatie van de buitenzijde hebben we een SVN duurzaamheidslening afgesloten. Dat ging eigenlijk heel gemakkelijk. Je moet offertes aanleveren met de prijs en informatie over wat je doet met de lening. Het werkt als een soort bouwdepot, je stuurt facturen in en je krijgt geld tot het potje op is.”

Folie op de ramen

“We zijn nog niet klaar. Zo krijgen we binnenkort folie op de ramen om de warmte van de zon buiten te houden. Dat is een goede en goedkope oplossing. De folie houdt de zon in de zomer tegen als die hoog staat en in de winter als de zon laag staat laat de folie de warmte wel door. En de zolder moet nog geïsoleerd en afgewerkt worden. Dus we zijn nog wel even bezig”, besluit Wietze.

Handige links voor meer informatie: