23-09-24

Hoe staat het met het Dorpsenergieplan Vorden?

Op 12 september hebben we met alle betrokkenen bij Op Morgen Vorden bij elkaar gezeten. De werkgroepen, de huis-aan-huizers en de gemeente hebben besproken hoe het proces er voor staat en hoe we verder gaan.

Het Jebbink

Op dit moment zijn de huis-aan-huis-bezoeken gaande rond het Jebbink, dat is de derde wijk die we bezoeken na de Wildenborch en de Brinkerhof. Het huis -aan-huis duo van een buurtbewoner en een energiecoach geeft informatie over subsidiemogelijkheden en tips. Op Morgen Vorden krijgt zo een beeld van het isolatieniveau van woningen. Die uitkomst nemen we mee in het plan van aanpak voor Vorden om aardgasvrij-klaar te worden.

Huiskamergesprekken

We gaan ook enkele huiskamergesprekken organiseren. Daarbij bespreken een aantal buren met een deskundige bijvoorbeeld hoe je voor jouw woning een volledig plan maakt. Kies eerst voor isolatie om de warmtevraag omlaag te krijgen. Daarna komen de technische maatregelen. Lijkt je dat interessant? We zijn nog op zoek naar mensen die zo’n gesprek aan willen gaan met hun buren.

Aardgasvrij

Momenteel zijn er vier werkgroepen die zich buigen over de vraag hoe we Vorden aardgasvrij kunnen maken. Hoe gaan we besparen op energie, hoe kunnen we energie/warmte opslaan om later te gebruiken en welke mogelijkheden zijn er om energie op te wekken? Het enthousiasme is groot en de eerste resultaten zien er positief uit.

Hoe verder?

In november ronden we dit alles af en zullen we de conclusies verwerken in het eindrapport onderzoek DEP Vorden. Daarin is ook opgenomen hoe we denken dat het DEP proces verder georganiseerd moet gaan worden. Dit wordt in januari 2025 gepresenteerd aan de inwoners. Alle Vordenaren worden daarvoor uitgenodigd.