Tuin verbeteringen

Een toekomstbestendige omgeving voert regenwater goed af en zorgt voor verkoeling tegen de brandende zon. Zo bereiden we ons voor op de gevolgen van extreem weer en houden we Bronckhorst een veilige en gezonde gemeente om in te wonen!

Groene tuin met een muurtje van oude tegels

Ga aan de slag en bereid je voor op de gevolgen van een heter, droger klimaat met meer extreme neerslag. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast. 

Maak je tuin hitte- en waterproof!

Wateroverlast

Koppel je regenpijp af

Door een regenpijp af te koppelen van het riool wordt het rioolstelsel ontlast. Regenwater is relatief schoon en kan je nog prima gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van je planten. Het handigste is dan om een regenton te plaatsen. Deze vangt het regenwater uit de regenpijp op. Op die manier bewaar je regenwater voor perioden dat het lang droog is.

Vrouwkijkt in regenton

Een groene tuin

Met een groene bodem draag je bij aan het tegengaan van wateroverlast. Het regenwater gaat namelijk gelijk de grond in, in plaats van dat het via een putje naar het riool wordt afgevoerd. Daarnaast zorgen bomen en planten voor verkoeling in de zomer. Het scheelt al gauw een paar graden.

Leg een moestuintje aan

Hoe leuk is het om groenten en fruit te kunnen eten die je zelf hebt gekweekt? Leg daarom een moestuintje in je tuin aan! Een moestuintje is niet alleen leuk en lekker, het is ook goed voor ons klimaat! Regenwater wordt beter afgevoerd via het groen in de tuin.

Verbruik minder drinkwater

Drinkwater gebruiken we overal voor. Helaas wordt het water niet altijd eerlijk verdeeld en wordt het ook niet in alle landen even goed beheerd. Dit heeft gevolgen voor de natuur. Let er daarom op dat je geen drinkwater verspilt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je planten te begieten met regenwater dat je hebt opgevangen in een regenton.

Hittebestrijding

Zorg voor zonwering in de tuin

Om hitteoverlast in de tuin te voorkomen kun je het beste aan de zonkant zonwering plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld ook door natuurlijke zonwering! Denk aan het planten van een boom of aan een beplante pergola. In combinatie met een speciale schaduwdoek zorg je voor een goede filtering van het zonlicht. Op die manier houd je het koel in huis.

Vrouw staat in groene tuin

Heggen en struiken

Plaats een heg of een struik, in plaats van een houting schutting. Hagen en struiken dragen bij aan een koelere tuin en omgeving: de bladeren verdampen water. Hagen hebben ook nog eens diepe wortels, waardoor ze minder last hebben van langdurige droogte.

 Lichte kleuren zorgen voor minder warmte

Een groot deel van de zoninstraling wordt gereflecteerd door lichte materialen. Hierdoor wordt de zoninstraling niet omgezet in warmte. Wil je graag bestrating in je tuin? Kies dan voor tegels met een lichte kleur. Dit geldt ook voor kleuren op het dak en aan je gevel.

Plant een boom

Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke wind te breken. In de zomer is dit prettig, omdat het dan erg koel is in de schaduw onder de boom. De schaduw zorgt voor minder verdroging van de bodem, waardoor de beplanting minder water nodig heeft wanneer het een lange tijd droog is. Daarnaast zijn bomen natuurlijk een belangrijke bron voor de productie van zuurstof.

Zorg voor biodiversiteit in je tuin

Er zijn een heleboel manieren waarmee je voor meer biodiversiteit in je tuin kunt zorgen. Ten eerste is het belangrijk dat je alle chemische pesticiden en meststoffen verbant. Daarnaast kan je bijvoorbeeld een vijver aanleggen of in een hoekje van de tuin plantjes laten groeien zonder je ermee te bemoeien. Dan kunnen ze zich beter voortplanten en krijg je meer soorten plantjes.

Een bij zit op een bloem

Zorg voor schuilplaatsen voor dieren

Bij het zorgen voor meer biodiversiteit in je tuin, zou je ook kunnen overwegen om schuilplaatsen in de tuin te verwerken voor allerlei soorten dieren. Denk hierbij aan het boren van een gat in een dikke muur voor bijen of aan het installeren van een nestkastje onder het dak en/of de balkons.

Laat bladeren en plantenresten achter in je tuin

Door bladeren en plantenresten in de winter te laten liggen, bescherm je de bodem en hebben jonge plantjes minder last van strenge vorst. Maak er een rommelhoekje van in de tuin, zodat dieren zoals egels dit hoekje kunnen gebruiken als schuilplaats. De bladeren en plantenresten vergaan uiteindelijk en vormen dan compost voor de bodem.

Maak, samen met je buren, de wijk schoon

In het najaar kan je met je buren en met behulp van de gemeente je wijk schoonmaken. Haal onder andere het zwerfvuil weg uit bermen, oevers en gewas. Je vermindert zo de vervuiling van ecosystemen, zoals waterlopen of braakliggende gronden. Daarnaast maak je de buurt ook nog eens veiliger voor dieren: ze verwonden zich minder aan glasscherven en stikken niet meer in het plastic.

Ook interessant voor jou