Minder afval

Help mee afval te verminderen door apparaten te repareren in plaats van te vervangen en door afval te scheiden.

Iemand sorteert afval

Wegwerpproducten

In onze maatschappij gebruiken we veel producten en grondstoffen die we snel weer weggooien. Dit doen we thuis, maar ook bij bedrijven en in de industrie. Dit noemen we ook wel de lineaire economie; we gebruiken grondstoffen om er producten van te maken die we na gebruik weggooien. Hierdoor produceren we samen veel afval en raken (natuurlijke) grondstoffen op. Om ook in de toekomst gezond te kunnen blijven leven, moeten we overstappen naar een ander systeem.

Producten en grondstoffen opnieuw gebruiken

De circulaire economie wordt ook wel kringloopeconomie genoemd. In deze economie gooien we niets zomaar weg. Producten en grondstoffen proberen we zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Hierdoor produceren we minder afval, brengen we minder schade aan het milieu en voorkomen we dat bepaalde grondstoffen opraken. Bedrijven en de overheid denken samen na hoe ze onze economie op deze manier kunnen inrichten

Duurzaam met je spullen

Repareer je spullen geef ze een tweede leven

Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is dat je de levensduur van je apparaten verlengt door ze te repareren, in plaats van weg te gooien. Dus gaat één van je elektrische apparaten kapot? Gooi deze niet gelijk weg, maar breng het naar de winkel voor een reparatie.

Ga daarvoor naar het repair café. In Bronckhorst zijn er verschillende. Kijk hier voor de adressen en openingstijden: 

Repair cafes Bronckhorst

Een nieuwe bestemming voor oude spullen

Ben jij iemand die zijn of haar kleding/apparaten/andere oude spullen altijd weggooit? Niet meer doen! Er zijn genoeg andere mensen die nog blij worden van de spullen die jij als vuilnis ziet. Breng deze spullen daarom naar de kringloop of verkoop ze bijvoorbeeld online.

Inleverpunten voor elektrische apparaten

Er zijn meer dan 7000 verzamelplekken in Nederland waar je kleine elektrische apparaten kan inleveren. Heb je kleine apparaten thuis die echt niet meer te maken zijn? Breng ze naar zo’n verzamelpunt, in plaats van dat je ze weggooit of dat ze nog jarenlang op je zolder blijven liggen.

Inzamelpunten elektrische apparaten

Minder afval

Scheid je afval

Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik bijvoorbeeld een speciale emmer met verschillende verdeelvakken zodat je de verschillende soorten afval gelijk kunt scheiden. Meer weten over afval scheiden in de gemeente Bronckhorst? Kijk op de website van de gemeente.

Wat hoort waar? 

Verspil geen plastic

Neem altijd je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen. Dit voorkomt dat je bij de kassa een plastic tasje moet kopen. Neem daarnaast altijd een broodtrommel en een eigen flesje mee naar het werk of naar school. Dan hoef je je brood niet te verpakken in een plastic zakje en hoef je ook geen plastic flesje te kopen.

Papier recyclen? Gebruik de proptest

Als je niet zeker weet of je bepaald papier kunt recyclen, kan je proberen om er een prop van te maken. Als het papier niet opgepropt blijft, maar weer in de originele vorm springt, dan kan je het niet recyclen en moet je het bij het gewone afval gooien.

Kies voor producten met een recyclebare verpakking

Zorg altijd dat je producten koopt in een verpakking die je kunt recyclen. Voor vrijwel ieder product is een variant te vinden waarvan de verpakking te recyclen is. Kies zoveel mogelijk voor transparante en kleurloze kunststoffen en verpakkingen die bestaan uit één materiaal.

Koop producten zonder verpakking

Nog beter is het, om producten te kopen die helemaal geen verpakking hebben. Dit kan vooral in de supermarkt op de groente- en fruitafdeling. Producten zoals appels zijn ook gewoon los te verkrijgen. Neem deze dan ook los mee, of neem zelf een (linnen) tasje mee waar je ze in kan doen.

Gebruik minder papier en karton

Door minder papier en karton te gebruiken bescherm je de bossen, beperk je het gebruik van energie en water bij de productie en zorg je voor minder afval. Veel voordelen dus! Moet je toch printen? Doe dit dan dubbelzijdig. Hergebruik enveloppen door er je boodschappenlijstjes op te schrijven, leen uitgelezen boeken uit en doe zoveel mogelijk online.
 

Ook interessant voor jou