Bewust winkelen

Bij bewust winkelen koop je producten of diensten die minder schade aanrichten en langer meegaan. Zo draag je bij aan een betere wereld.

Heb je het echt nodig?

Het begint al bij te bedenken of je het product echt nodig hebt. Probeer impulsaankopen te vermijden en vraag jezelf af of je echt een nieuw item nodig hebt. Deze praktijk vermindert rommel en afval.Je helpt niet alleen het milieu, maar ook jezelf en de mensen om je heen. Duurzame producten zijn vaak gezonder, veiliger en beter voor je portemonnee op de lange termijn.

Bij bewust winkelen let je op hoe een product gemaakt en vervoerd is. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende creatieve manieren om bewust te winkelen.  

Als je wel iets wil kopen maar je wil het wel bewust doen, kijk dan op de site van Milieu Centraal of lees onderstaande tips!

Repareer je oude spullen

Door je spullen te repareren kan je ze hergebruiken. Dat bespaart op het gebruik van grondstoffen en energie, maar bespaart ook een hoop geld. 

In Bronckhorst heb je verschillende repair cafés waar vrijwilligers je helpen een product te repareren. 

Veder is het zaak je spullen goed te onderhouden en op de juiste manier te gebruiken, dan gaan ze langer mee. Als ze niet gerepareerd kunnen worden, gooi ze dan niet zomaar weg maar lever ze apart in zodat ze gerecycled kunnen worden.

Leen of huur iets wat je maar even nodig hebt

Soms heb je wel eens iets nodig, bijvoorbeeld een betonboormachine of een laminaatsnijder. Waarom dan meteen een (dure) uitgave doen voor iets dat je misschien maar een enkele keer gebruikt? Je kunt geld besparen door op zoek te gaan naar het materiaal of artikel dat je op dat moment nodig hebt bij jou in de buurt. Wellicht is er een buurman die maar al te graag die boormachine aan jou wilt uitlenen. Via Peerby kun je spullen lenen en uitlenen,  maar ook huren en verhuren (tegen een vergoeding).

Delen en geven

Delen en geven kan tegenwoordig heel makkelijk via online platforms, websites of specifieke apps. Daarnaast kan je eenvoudig eerst met je eigen familie, vrienden en buren beginnen of anders jezelf aansluiten bij een deelinitiatief. Handige sites daarvoor zijn: 

Koop tweedehands

Tweedehands winkelen is leuk, omdat je zo unieke spullen kunt kopen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook nog veel goedkoper. Door andermans spullen te hergebruiken koop je minder nieuwe spullen. Dit bespaart op grondstoffen, afval, water en energie. 

Kijk op marktplaats of ga naar een kringloopwinkel of bezoek een rommelmarkt. Hou wel rekening dat je niet alles tweedehands moet kopen. Vooral elektrische apparaten zijn niet of minder duurzaam als je ze tweedehands koopt. 

Kringloopwinkels in Bronckhorst

Of kijk op: 

Koop je nieuwe spullen? Let op keurmerken

Keurmerken maken het gemakkelijker om voor duurzaam te kiezen. Zoals Fair Trade, biologische en milieuvriendelijke labels. Keurmerken zeggen namelijk veel over de eisen die gesteld worden aan zaken zoals het milieu, dierenwelzijn en de omstandigheden voor mensen. 

Er zijn echter veel keurmerken. Zoveel, dat het niet altijd makkelijk is om te weten wat een keurmerk betekent. Milieu Centraal heeft ze allemaal voor je op een rij gezet: keurmerkenwijzer.nl

Koop minder, maar wel betere kwaliteit artikelen

Kies voor producten die duurzaam, goed gemaakt en ontworpen zijn om lang mee te gaan. Soms betaal je daar wat meer voor, maar ze gaan langer mee en hoeven minder snel vervangen te worden. Dit betekent dat je op de lange termijn minder geld uitgeeft aan vervangingen en reparaties. 

Daarnaast zijn duurzame producten vaak gemaakt onder betere arbeidsomstandigheden en met respect voor het milieu. Dit betekent dat je niet alleen investeert in een product, maar ook in een betere wereld. Door te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Kies bij het winkelen voor kleding, meubels of huishoudelijke artikelen voor materialen als biologisch katoen, bamboe, gerecycled plastic of tweedehands goederen. Deze materialen zijn vaak minder schadelijk voor het milieu.

Duurzame cadeautips

Als je een cadeau moet kopen, ga dan het liefst voor zo duurzaam mogelijk. Schaf spullen aan die lang meegaan, koop een tweedehands cadeau of een cadeau dat is gemaakt van gerecycled materiaal. Vraag daarnaast wat de specifieke cadeauwens is van de persoon zodat je iets koopt wat ook daadwerkelijk gebruikt wordt of repareer iets voor die persoon. 

Een andere duurzame keuze is iemand een belevenis geven zoals een concert, cursus of een ontspanningsmassage.

Duurzame kleding

Bewust winkelen houdt ook in dat je je kledingkast gaat verduurzamen door te kiezen voor duurzame kleding. Denk bij het verduurzamen van je kleding aan het zo lang mogelijk gebruiken van je huidige kleding, het kopen van tweedehands kleding of het ruilen van kleding met anderen. Wil je nieuwe kleding kopen? Koop dan alleen de kleding die je echt nodig hebt. Kies ook voor kledingstukken die lang meegaan. Bijvoorbeeld duurzame kleding gemaakt van organische materialen, die vaak langer meegaan dan fast fashion items.

Kijk voor een heleboel weetjes en tips over duurzame kleding op de site van Milieu Centraal.

Online winkelen

Ook online winkelen kan bewust gedaan worden. Let goed op de bijbehorende reviews, de afbeeldingen, keurmerken, specificaties maar ook vergelijking van klanten. Koop zoveel mogelijk bij 1 aanbieder, bestel op tijd en maak gebruik van het afhaalpunt als dat mogelijk is. Moet het pakket toch thuis worden bezorgd, zorg er dan voor dat er iemand thuis is voor de ontvangst om extra kilometerkosten te voorkomen.

Koop lokaal en bij kleine bedrijven

Veel lokale winkels kiezen ervoor om hun producten uit de buurt te halen. Denk dan vooral aan de bakker, slager en de groenteboer. Dat betekent minder transport en dus minder CO2-uitstoot. Het ondersteunen van kleine bedrijven houdt ook geld in jouw gemeenschap en ondersteunt vaak duurzamere praktijken.

Vier tips:

  1. Ga op zoek naar lokale boerderijwinkels en/of boerenmarkten. Bronckhorst heeft er een heleboel. Kijk voor adressen op: smaakmakersvandeachterhoek.nl 
  2. Geniet van het seizoen. Kijk op de groenten en fruitkalender van Milieu Centraal 
  3. Leer meer over de herkomst van producten: Onderzoek waar het product vandaan komt. 
  4. Ondersteun lokale producenten: kies voor producten van kleine bedrijfjes en aanbieders dichtbij. Zo ondersteun je de regionale economie en zorg je ervoor dat de producten ook lokaal gemaakt blijven worden. 

Ook interessant voor jou