Als monumenteigenaar
Denk jij erover om jouw monument te verduurzamen? Dan moet je vaak met andere dingen rekening houden dan bij een gewone woning!

Vaak heb je een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Ook heb je te maken met strengere regels voor isoleren. Waar begin je? We helpen je graag om het makkelijker te maken.
Duurzamer
Monumenten zijn duurzamer dan vaak wordt gedacht. De woning blijft eeuwen staan, waardoor er minder materiaal gebruikt wordt. Het traditionele bouwmateriaal van een monument is vaak hernieuwbaar en dus duurzaam, zoals hout, klei en stro.
Minder energiezuinig
Wel is een monument meestal minder zuinig in energiegebruik. Door te isoleren en anders te verwarmen en koken maak je je monument nóg toekomstbestendiger. Dat zorgt voor lagere kosten en meer woongenot. Kijk hieronder wat je kunt doen:
San en Peter uit Vorden hebben hun monumentale boerderij verduurzaamd
San en Peter: Wij wonen in een gemeentelijk monumentaal boerderij-complex uit 1500-1530. De boerderij is helemaal verduurzaamd. Het is nu een zeer energiezuinige, aardgasvrije woning. We hebben vooral eco-materialen gebruikt. Ons advies: zorg dat je alles tot in detail hebt uitgewerkt. Wil je zien wat we allemaal hebben gedaan?
