Als huiseigenaar

Vanaf 2026 kan de gemeente bepalen welke wijken als eerste van het aardgas af gaan en wanneer dat zal gebeuren. De meeste huizen zullen pas na 2030 aan de beurt zijn.

Wanneer is jouw huis voorbereid op aardgasvrij wonen? 

Je huis is klaar voor aardgasvrij wonen als je de volgende stappen hebt gezet.

1. Je huis beter isoleren (minimaal label B)

Gebruik de tijd die je hebt om je huis te isoleren waar mogelijk. Begin met plekken die geen isolatie hebben en gemakkelijk geïsoleerd kunnen worden. Maak van elke verbouwing of onderhoudsbeurt een kans om de isolatie te verbeteren of over te stappen op elektrisch koken. De eerste stap hierin is een afspraak met een energieadviseur van het energieloket. Die helpt je op weg, en met welke subsidies jij je huis kunt isoleren. Ontdek alle stappen van isoleren: in vier stappen je huis isoleren.

Ben je bezig met een verbouwing of verhuizing? Ontdek wat je het beste kunt isoleren tijdens je verbouwing. 

2. Je huis beter ventileren

Ventilatie is belangrijk voor het comfort en de gezondheid in een aardgasvrij huis. Het zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit goed blijft, overtollig vocht wordt afgevoerd en er geen schimmel- of gezondheidsproblemen ontstaan. Het is daarom verstandig om te investeren in goede ventilatie, vooral wanneer je de isolatie van je huis verbetert, omdat goed geïsoleerde huizen vaak minder natuurlijke luchtcirculatie hebben.

3. Elektrisch koken

Elektrisch koken is één van de laatste stappen. Met koken verbruik je niet zo veel energie, zo’n 2 tot 3 procent van je jaarlijkse gasverbruik. Voor het klimaat maakt het niet veel uit als je nu nog wat langer met je gasfornuis doet. Krijg je een nieuwe keuken? Dan is het slim om over te gaan op elektrisch koken. 

4. Je CV-ketel vervangen (door bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp)

Warmteoplossing

Het vervangen van je cv-ketel is de laatste stap. Welke verwarming je daarvoor krijgt, hangt af van de oplossing die voor jouw buurt wordt gekozen, ook wel de warmteoplossing genoemd. Er wordt nog onderzocht welke oplossing het beste bij jouw wijk past. Dit kan per wijk verschillen: de ene wijk krijgt misschien een warmtenet, terwijl in een andere wijk individuele warmtepompen komen. In sommige gevallen kan je warmtepomp zelfs gedeeld worden met je buren.

Elektrisch

In bijna alle buurten in Bronckhorst is een volledig elektrische manier van verwarmen de meest waarschijnlijke warmteoplossing. Het is belangrijk om te weten welke warmteoplossing voor jouw wijk gekozen wordt, zodat je de cv-ketel op het juiste moment kunt vervangen. Lees hier meer over de warmteoplossing in jouw buurt.

Warmtepomp

Welke warmtepomp is geschikt voor jouw woning? Doe de keuzehulp warmtepomp  van Milieu Centraal. 

Een warmtepomp staat buiten voor een huis

Bea: Door elektrisch te koken én zonnepanelen besparen we zo'n € 70 per jaar aan energiekosten.

Vrouw kookt op een inductiefornuis

Kees: Met de Klussen zonder kosten subsidie van Energieloket kan ik goedkoop mijn eigen dak isoleren. En mijn huis stijgt naar energielabel B, win-win! 

Man in geel hesje isoleert de binnenzijde van het dak

Elke:  Na de plaatsing van HR++ glas in ons huis, hebben we de oude cv-ketel vervangen door een elektrische warmtepomp. Wij zitten er zonder gas lekker warm bij!

Vrouw zet thermostaat lager