en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!
en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!
Home » Voor ons klimaat
Op Morgen is een platform van en voor iedereen in de gemeente Bronckhorst. Hier bundelen we onze krachten voor een beter klimaat! Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet.
Ons klimaat verandert en daar krijgen we allemaal mee te maken. Alleen samen kunnen we voorkomen dat onze aarde nog verder opwarmt en alleen samen kunnen we de gevolgen aanpakken. Dat gaat over de thema’s biodiversiteit, circulair, klimaatadaptatie en energie.
Wat weet jij al van deze vier thema’s af?
Biodiversiteit gaat over bloemen, insecten en alle andere dier- en plantsoorten op onze aarde. Bronckhorst heeft een prachtige natuur. Het is belangrijk dat dit goed in balans is. De natuur blijft in evenwicht als er verschillende soorten zijn.
Door klimaatverandering verandert de natuur in Nederland. Daardoor begint het voorjaar eerder. Planten staan eerder in bloei, bomen lopen eerder uit, vogels gaan vroeger broeden en insecten verschijnen steeds vroeger. Hierdoor wordt het voor sommige dieren, zoals trekvogels, moeilijker om voldoende voedsel te vinden. Planten en dieren die zich niet kunnen aanpassen, kunnen verdwijnen. Daarnaast gaan plantensoorten en diersoorten uit warme gebieden zich thuis voelen in Nederland. Daardoor hebben we nu meer last van de eikenprocessierups en bepaalde tekensoorten.
Het is belangrijk dat de natuur goed in evenwicht blijft. Dit zorgt bijvoorbeeld voor vruchtbare grond om voedsel en gewassen te verbouwen, een stabiele natuur en gezond water. Samen richten we onze natuur goed en gebalanceerd in!
In onze maatschappij gebruiken we veel producten en grondstoffen die we snel weer weggooien. Dit doen we thuis, maar ook bij bedrijven en in de industrie. Dit noemen we ook wel de lineaire economie; we gebruiken grondstoffen om er producten van te maken die we na gebruik weggooien. Hierdoor produceren we samen veel afval en raken (natuurlijke) grondstoffen op. Om ook in de toekomst gezond te kunnen blijven leven, moeten we overstappen naar een ander systeem.
De circulaire economie wordt ook wel kringloopeconomie genoemd. In deze economie gooien we niets zomaar weg. Producten en grondstoffen proberen we zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Hierdoor produceren we minder afval, brengen we minder schade aan het milieu en voorkomen we dat bepaalde grondstoffen opraken. Bedrijven en de overheid denken samen na hoe ze onze economie op deze manier kunnen inrichten. Ook thuis kun jij nu al aan de slag met circulair gebruik van producten en grondstoffen. Bijvoorbeeld door apparaten te repareren in plaats van te vervangen en door afval te scheiden.
Lampen aan, warm water en stroom om je telefoon op te laden. Het is allemaal zo vanzelfsprekend, want we verbruiken heel veel energie. In huis verbruiken we veel elektriciteit en warmte. Maar ook daarbuiten verbruiken we energie voor ons vervoer, bedrijven en de industrie. Dit heeft een grote impact op ons klimaat.
Om te voorkomen dat ons klimaat nog verder verandert, moeten we de overstap maken naar duurzame energie. Bijvoorbeeld door windmolens of zonnepanelen. De komende jaren wordt er hard gewerkt om steeds meer energie duurzaam te kunnen opwekken. Doordat we zoveel energie gebruiken, is dit een moeilijke en grote opgave.
Daarom moeten we beginnen met energie besparen. We moeten ons totale energieverbruik verminderen. Energie besparen moeilijk? Nee hoor, het kan heel simpel zijn zonder dat het je veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan: het is vaak een kleine moeite. Ook kun je met de aanschaf van simpele producten energie besparen, zoals duurzame verlichting of tochtstrips. Dit alles bij elkaar scheelt ook nog eens een heleboel op je energierekening!
Met een Dorps Energie Plan, kortweg genoemd DEP, kunnen inwoners, organisaties, boeren en ondernemers van een dorp gezamenlijk en ieder op een eigen manier werken aan acties voor het besparen van energie, opwekken van duurzame warmte en elektriciteit. Het dorp maakt de plannen. De gemeente werkt samen en ondersteunt. Je hoeft zeker geen verstand te hebben van energie om mee te doen.
Kijk voor een mooi voorbeeld naar het Dorp energieplan van Steenderen. Dorps Energie Plan Steenderen
Het klimaat verandert en dat heeft grote gevolgen voor iedereen. Lange perioden van extreme droogte, hete zomers, hoosbuien en wateroverlast. Dit zorgt voor overstroomde straten, kelders die blank staan, slapeloze nachten door de hitte en uitgedroogde tuinen en akkers.
Tijdens lange perioden van droogte, is er minder water beschikbaar. Dat heeft gevolgen voor mensen, dieren en de natuur. Gewassen op het land, bomen en planten verdrogen en kunnen niet beregend worden. De drinkwatervoorziening kan in gevaar komen en de kans op natuurbranden wordt groter. Ook hitte kan vooral in de steden en grote dorpen zorgen voor veel overlast. De bakstenen, het beton en asfalt van gebouwen en wegen in het stedelijk gebied nemen veel warmte op en weerkaatsen dit terug. Dit heeft gevolgen voor onze arbeidsproductiviteit en gezondheid.
Ook krijgen we te maken met steeds extremere regenbuien. Ons riool kan die grote hoeveelheid regenwater in korte tijd niet aan. Daardoor kunnen straten en tuinen onder water komen te staan. Het regenwater kan naar binnenstromen bij huizen, winkels en andere gebouwen en dat zorgt voor veel overlast.
Klimaatadaptatie betekent dat we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat, bijvoorbeeld door meer groen aan te planten. Daardoor kun je regenwater goed afvoeren en het geeft verkoeling tegen de brandende zon. Zo bereiden we ons voor op de gevolgen van extreem weer en houden we Bronckhorst een veilig en gezonde gemeente om in te wonen!