17-04-23

Ecologische bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt er weer aan! Maar gelukkig zijn het waarschijnlijk een stuk minder dan vorig jaar.

Natuurlijke balans

Minder eikenprocessierupsen geeft de gemeente de mogelijkheid om aan de slag te gaan met ecologisch beheer. Door natuurlijke vijanden te stimuleren en de kans te geven een populatie op te bouwen én de bermen anders te beheren, krijgen we steeds meer een natuurlijke balans gaan. In Nederland zijn er meer dan 30 soorten natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waaronder insectensoorten, vogels en vleermuizen.

Bestrijding start in mei

Bij een normaal verloop van de temperatuur zijn de eerste rupsen met brandharen rond 23 mei te verwachten. De brandhaartjes geven irritatie aan huid, ogen en longen. De gemeente Bronckhorst begint begin mei met de bestrijdingswerkzaamheden. Dat zijn maatregelen vooraf, zoals het spuiten met biologisch bestrijdingsmiddel of achteraf, zoals het wegzuigen van nesten. In het buitengebied bestrijdt de gemeente ook ’s nachts, waarbij wat geluidshinder kan ontstaan. Gedurende het hele seizoen (april-september) worden de nesten waar mogelijk verwijderd.

Meer info en een nest melden

Op www.bronckhorst.nl/eikenprocessierups zie je een kaart met de bestrijdingsmaatregelen per locatie. Daar zie je wat we bij jou in de buurt doen. Daar kun je ook melding maken van een nest.