03-05-22

Bloemrijke gazons in Bronckhorst

Om meer ruimte te geven aan biodiversiteit is de gemeente Bronckhorst dit voorjaar gestart met een proef om gazons in de kernen in te zaaien met een inheems (Nederlands) kruiden- en bloemenmengsel.

Bloemenmengsel biodiversiteitMeer ruimte voor planten en dieren

Op zes locaties in Hengelo (Gld), Zelhem en Vorden veranderen de strakke, groene grasvelden in prachtige bloemenweides. Deze bloemrijke gazons worden nog maar 1 keer per jaar gemaaid, in het najaar. Alleen de eerste meter langs de verharding rondom de bloemenweide wordt vaker gemaaid, om de verharding vrij te houden van begroeiing. Door het maaibeheer aan te passen, krijgen planten en dieren meer ruimte om te leven. De begroeiing wordt hoger en ruiger met meer verschillende kruiden en bloeiende planten. Dat is goed voor onze insecten!

Waar komen ze?

Begin mei worden de gazons aan de Berkenlaan in Hengelo (Gld), de Hengeloseweg en Vincent van Goghstraat in Zelhem en Het Hoge, Het Wiemelink en Horsterkamp-Christinalaan in Vorden ingezaaid met een kruiden- en/of bloemrijk mengsel. Deze locaties zijn door de aannemer al zaaiklaar gemaakt. Deze gazons worden daarom niet meer als sier- of speelgazon gemaaid. Ze groeien tot kleurrijke bloemenweides waar verschillende planten en dieren de ruimte krijgen. Mooi toch!