Maak een takkenril in je tuin!
Van takken tot stammetjes en stronken. Je kunt snoeihout afvoeren, maar het is veel leuker om er een takkenril van te bouwen. Zo’n natuurlijk bouwwerk is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in je buurt.
Snoeihout
Het bouwen van een takkenril is heel eenvoudig. Plaats eerst een dubbele rij palen (of dikke takken) op 60 tot 100 cm afstand van elkaar. Daartussen stapel je takken, stammetjes en stobben (boomstronken) die je over hebt. Als je de takken een beetje door elkaar heen weeft, dan blijven ze beter liggen. Hoe hoog en breed je de takkenril maakt, ligt aan de afmetingen van je tuin en het doel (bijvoorbeeld de gft-bak uit het zicht houden). Hoe breder de takkenril, hoe meer waarde die heeft voor de biodiversiteit.
Insecten & vogels
Na verloop van tijd begint de takkenril steeds meer te leven. Er groeien bijvoorbeeld mossen en paddenstoelen op het oude hout. Een takkenril is ook een fijne leefomgeving voor allerlei dieren, zoals insecten, vogels en egels. Ze gebruiken de takkenril om in te schuilen en te nestelen, maar ook om voedsel te zoeken tussen de takken. Egels overwinteren graag onder in een takkenril.
Tip! Laat in het voorjaar de takkenril met rust. Er kunnen vogels in nestelen. Die wil je niet verstoren.
Nog meer leven
De takken die de grond raken, vergaan langzaam waardoor de takkenril steeds iets inzakt. Daardoor kun je blijven stapelen. In een iets oudere takkenwal kunnen ook grassen en andere planten gaan groeien (tussen het vergane hout). Je kunt er zelf natuurlijk ook bloeiende klimplanten tussen zaaien of planten, zoals Oost-Indische kers en kamperfoelie. Prachtig!
Inspiratie & ideeën
- Lange rechte takken kun je ook gebruiken als klim- en steunmateriaal in de (moes)tuin.
- Ook herfstbladeren zijn waardevol voor de biodiversiteit in je tuin. Laat ze zoveel mogelijk liggen in de border. Of hark ze van gazon naar border. Wat overblijft kun je composteren tot bladcompost.
- Hergebruik oude stoeptegels en stenen in de bestrating. Of maak er een stapelmuurtje van; een perfecte leefomgeving voor veel insecten.
Dit is de laatste tip van Tuinwaarts voor Op Morgen. Volg @tuinwaarts op Instagram of kijk op www.tuinwaarts.nl voor meer tips en ideeën.